nedjelja, 11. lipnja 2017.

Odluka Doma za ljudska prava u predmetu Glamoč, 2001.

U odluci Doma za ljudska prava u predmetu „Glamoč“ navedeno je da tzv. Centar za borbenu obuku na teritoriji Glamoča postoji od prije 1991. godine, što znači da je uspostavljen još u vrijeme dok su građani u Bosni i Hercegovini bili čvrsto uvjereni da do rata u BiH ne može doći. U vrijeme donošenja ove odluke 2001., taj centar je koristio #SFOR.
Inicijativa za proširenje i „legalizaciju“ ovog centra krenula je 1997. kada je SFOR zatražio od Ministarstva odbrane Federacije da zvanično uspostavi Centar za borbenu obuku Federalne vojske na teritoriji Glamoča. Vlada SAD je u sklopu programa: „Opremi i obuči“, obećala značajnu pomoć Federaciji i angažovala američku firmu #MPRI za usmjeravanje razvoja Centra.
Radi nadgledanja rješavanja civilnih pitanja u vezi sa projektom legalizacije i proširenja Centra 1997. formirana je komisija sastavljena od predstavnika međunarodne zajednice u BiH sa ambasadorom Dieterom Woltmannom iz #OSCE-a na mjestu predsjedavajućeg.
Na teritoriji na kojoj se krenulo sa legalizacijom i proširenjem Centra nalazili su se domovi i imanja Srba koji su uslijed ratnih zbivanja na ovom području, 1995. napustili Glamoč. Njima je faktički oduzeta imovina i onemogućen povratak na inicijativu međunarodne zajednice u BiH. Odlukom Doma za ljudska prava je utvrđeno da je došlo do povrede njihovih prava na mirno uživanje imovine i na poštivanje doma u smislu člana 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima.
Značajno je navesti da je teritorij Glamoča područje plodne i obradive zemlje gdje se stanovništvo bavi nadaleko cijenjenih poljoprivrednih sorti i stočarstvom. Također, radi se o području atraktivnom za turizam, koje je predstavljalo svojevrsnu ekološku oazu. U tom smislu, posebno su zanimljivi navodi iz odluke da je 1998. godine, SFOR napravio snimke iz zraka kuća i drugih građevina na terenu predviđenom za izgradnju tzv. Centra za borbenu obuku. Na fotografijama su kuće imale krovove. Međutim, na fotografijama, snimljenim 2001. godine, krovovi su nestali. U odluci se navodi da je ostalo nejasno kako je do toga došlo.

Nema komentara:

Objavi komentar