utorak, 18. travnja 2017.

Da li je Alija Izetbegović bio "baza" Muslimanskoj braći u SFRJ? (Iz knjige: "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili!", autora Munira Alibabića)

Iz knjige: "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili!", autora Munira Alibabića - Munje, bivšeg direktora AID-a BiH, OSS-a FBiH i nosioca brojnih drugih važnih funkcija.
Op. A.M. Deda, Dedo i Babo su pseudonimi za Dobricu Ćosića (Deda), Aliju Izetbegovića (Dedo) i Fikreta Abdića (Babo)


Tokom 1981. godine, Dedo (Alija Izetbegović, op. A.M.) sa svojim istomišljenicima uspostavlja čvršće kontakte podstaknut uspješno izvedenom iranskom Islamskom revolucijom. Redovno kontaktira pripadnike Muslimanske braće u svijetu, a stižu mu i dolari.

Više kleronacionističkih tekstova se piše, objavljuje pod pseudonimom. Ključni programski cjeloviti materijal I.D. (Islamske deklaracije, op. A.M.) se drži u tajnosti zbog moguće reakcije organa gonjenja. U takvoj atmosferi u Sarajevu se obrela nekolicina pripadnika Muslimanske braće iz Egipta, mogući saučesnici, pomagači ilii veze atentatora na A. Sadata. Utočište i domaćinsku pažnju su im pružili Dedini, dok se ovi nisu snašli i otišli dalje. Konkretnije, Dedo je imao zadatak, da takve i slične slučajeve udomi, opskrbi i usmjeri.

Njegov sljedbenik Žika je u istrazi 1983. godine objasnio kako je upoznao Dedu. Sjeća se da mu je 1980. godine ispred Begove džamije prišao Dedo, predstavio se, te dao u zadatak da u toku dana na području Sedrenika pronađe "jednog brata" (pripadnika Muslimanske braće, op. autora) kojeg su protjerali Sovjeti i dovede ga do Dedina stana.

Ovaj je to izvršio i "brata" na Dedino zadovoljstvo doveo do Dede, a ovaj mu se zahvalio i upozorio na konspiraciju. Kakva je stvarna Dedina funkcija u tom i sličnim slučajevima bila, Žiki je bilo nepoznato, a pretpostavljao je da je on bio neka vrsta baza Muslimanske braće u bivšoj državi.







Kratice:
KOS - Kontraobavještajna služba - obavještajna služba SFRJ osnovana sredinom 1952. koja se posebno bavila praćenjem "neprijateljske emigracije" i "unutrašnjeg neprijatelja".
AID - Agencija za istraživanje i dokumentaciju - tajna bošnjačka obavještajna služba formalno ugašena 2001.
OSS - Služba za obavještajno-sigurnosne poslove FBiH

Objašnjenja:
Muhammad Anwar el-Sadat (25. decembar 1918. – 6. oktobar 1981.) je bio treći predsjednik Egipta, koji je obavljao tu dužnost od 15. oktobra 1970. sve do atentata koji su izvršili fundamentalistički orijentirani vojni oficiri 6. oktobra 1981. Sadat je bio visoki član pokreta Slobodnih oficira koji je zbacio s vlasti kralja Faruka tokom
Egipatske revolucije 1952. godine i blizak saradnik predsjednika Gamala Abdel Nassera, i bio je njegov zamjenik u dva mandata i naslijedio ga na predsjedničkoj funkciji 1970. godine.

Sedrenik - naselje u Sarajevu.



Nema komentara:

Objavi komentar