nedjelja, 30. prosinca 2018.

Alkalaj: BiH u NATO-u 2009. godine

https://www.klix.ba/vijesti/bih/alkalaj-bih-u-nato-u-2009-godine/070121010

FENA
21.1.2007. u 15:42

Smatra da ga je na ovu dužnost preporučila njegova dosadašnja biografija u kojoj, uz ostalo, piše da je u bh. diplomatiji od 1993. godine. Alkalaj ima 58 godina, po narodnosti je Jevrej, završio je Mašinski fakultet i dugo je radio u Energoinvestu. Odlično govori engleski jezik.

"Imao sam čast i zadovoljstvo da BiH predstavljam u Washingtonu i Bruxellesu, i to u nekim presudnim godinama za našu zemlju. Tu sam stekao neka poznanstva koja su mi, pored ostalog, pomogla i da lobiram za BiH, pogotovo u procesu našeg prijema u Partnerstvo za mir NATO-a", rekao je Alkalaj. 

Govoreći o tome kada bi BiH mogla ući u punopravno članstvo NATO-a ambasador Alkalaj je rekao da bi se to moglo dogoditi 2009. godine. Te godine ovaj vojni savez proslavlja 60 godina svog djelovanja i on smatra da bi se taj jubilej, uz ostalo, mogao obilježiti i prijemom blakanskih zemalja u NATO.

"Lopta je u našem dvorištu i od nas samih najviše zavisi kada ćemo biti primljeni u Sjevernoatlantski savez. To znači da moramo ispuniti određene uvjete koje traže u Bruxellesu", istaknuo je bh. ambasador. 
Jedan od th uvjeta sastoji se u tome da naša zemlja ne samo dobija pomoć od partnera nego i da njima pruža svoj doprinos. Da li to znači da bi naša vojska uskoro mogla ići u misiju u Afganistan?

"Moguće je i da se poveća naše učešće u operacijama NATO-a, pa i da naši vojnici idu u Afganistan, ali o tome odluku donosi Predsjedništvo BiH kao vrhovna komanda. Smatram da bi naš doprinos u toj zemlji bio odlično primljen u NATO-u, na isti način kao što se odlično vrednuje učešće naših deminera u Iraku", naglasio je ambasador bh. u Belgiji Sven Alkalaj u intervjuu Radiju Federacije BiH.


Nema komentara:

Objavi komentar