utorak, 5. veljače 2019.

RS uložila 13 mil. KM u Novu banku i Pavlović banku - 09. jan. 2013. (capital.ba)

https://www.capital.ba/rs-ulozila-13-mil-km-u-novu-banku-i-pavlovic-banku/

RS uložila 13 mil. KM u Novu banku i Pavlović banku

Objavljeno u EKSKLUZIVNOFINANSIJE
Nova-banka-banjalukaBANJALUKA, RS je uložila 13 miliona KM u hartije od vrijednosti Nove banke Banjaluka i Pavlović banke Bijeljina. Posljednjih dana prošle godine, RS je kupila kompletnu emisiju obveznica Nove banke vrijednu osam miliona maraka, te kompletnu emisiju akcija Pavlović banke u iznosu od pet miliona KM, saznaje CAPITAL.ba.

Premijer Srpske Aleksandar Džombić potvrdio je da je RS kupila kompletne emisije obje banke. Objašnjava da je vrlo bitno kapitalno podržati finansijske institucije, da bi one mogle kreditima održavati investicionu aktivnost privrede.
Nova banka nam se obratila sa javnom emisijom od osam miliona KM i Pavlović banka sa emisijom akcija od pet miliona KM i mi smo odlučili da ih kapitalno ojačamo da bi mogli da podržavaju investicionu aktivnost naše privrede”, rekao je Džombić.

dzombic1Nova banka je emitovala 80 hiljada obveznica po 100 maraka. Upis i uplata obveznica je počela i završila istog dana – 31. decembra. Godišnji prinos je bio primamljivo visok – osam odsto, što je veća kamata nego na štednju.

Radović: Dobar prinos i sigurna investicija
“Razlog zašto je to bila veća kamata u odnosu na štednje, je što je to prodrška kapitala, pa možemo uvećati rizičnu aktivu. Vlada je kupila obveznice procjenjujući da je to dobar prinos i vrlo sigurna investicija s obzirom na aktivu i kapital sa kojim Nova banka raspolaže, kaže Milan Radović direktor Nove banke.
Pavlović banka je emitovala 5 000 povlašćenih akcija, ukupne vrijednosti pet miliona KM. Upis i uplata takođe su završene posljednjeg dana prošle godine, kupovinom tih hartija od strane države. Na tržištu, prema nezvaničnim informacijama, za svježim novcem traga i Gavrilo Bobar vlasnik Bobar banke, ali on se još nije obratio Vladi jer smatra da na drugoj strani može proći jeftinije. No, Balkan Investment banka očekuje državnu podršku. Produžila je rok za prodaju prioritetnih akcija vrijednih pet miliona maraka.
pavlovic bankaImamo zahtjev Balkan banke, no prije donošenja odluke, želimo da vidimo revizorski i izvještaj Agencije za bankarstvo”, kaže Džombić.
Banke se posljednjih godina, kaže premijer, suočavaju sa otežanim pristupom novcu i padom porfelja. To je uticalo na adekvatnost kapitala, i umanjilo njihovu mogućnost da kreditiraju privredu. Vlada je prije dvije godine sa 13 miliona KM dokapitalizovala Balkan Investment i Bobar banke, te Aura osiguranje. Mjerama za ublažavanje posljedica ekonomske krize, usvojenim 2009. godine, predviđeno je, između ostalog, kapitalno jačanje fnansijskih institucija u RS.
Autor: CAPITAL.ba



Nema komentara:

Objavi komentar