utorak, 6. listopada 2020.

Dužnosnik UN-a iz BiH Alkalaj optužen za protuzakonitu isplatu novčane nagrade (Index, Hina 14.4.2015.)

https://www.index.hr/vijesti/clanak/Duznosnik-UN-a-iz-BiH-Alkalaj-optuzen-za-protuzakonitu-isplatu-novcane-nagrade/814345.aspx


SUD BOSNE i Hercegovine objavio je u utorak kako je potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja, kojega se tereti za nesavjestan rad u u službi.

Alkalaj je optužen da je u svojstvu ministra vanjskih poslova protuzakonito odobrio isplatu novčane nagrade svojoj zamjenici Ani Trišić-Babić.

Naknadu joj je odobrio na temelju njezina angažiranja za rad u koordinacijskom timu za NATO pri Vijeću ministara BiH.

Nevedeno je kako je Alkalaj ovime svjesno prekršio odluku Vijeća ministara BiH po kojoj novčana naknada ne pripada voditelju i zamjeniku voditelja tijela vlasti u BiH.

Time je ujedno prouzročio štetu proračunu Bosne i Hercegovine u iznosu od oko 13,5 tisuća konvertibilnih maraka (6.900 eura).

Alkalaj je dužnost ministra vanjskih poslova BiH obnašao od 2007. do 2012. godine kao kadar kojega je postavio tadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

Nakon isteka ministarskog mandata glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon imenovao ga je izvršnim tajnikom Ekonomskog povjerenstva UN-a za Europu (UNECE), a tu dužnost i sada obnaša.



 

Nema komentara:

Objavi komentar