utorak, 6. listopada 2020.

Zaključci VSTV-a BiH povodom „Informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“ 26.10.2017.

 https://www.pravosudje.ba/vstv/faces/vijesti.jsp;jsessionid=ad8093956e5df6fc370f7e504ab0380e25d2eba7bf84766c126d2ffbcd5edbd9.e34TbxyRbNiRb40Pbx4LaxqObxr0

Zaključci VSTV-a BiH povodom „Informacije Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“

26.10.2017.

Tokom sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), koja se održava 25. i 26. oktobra 2017. godine, VSTV BiH je povodom 3. tačke Dnevnog reda sjednice pod nazivom „Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“, usvojilo sljedeće zaključke: 

1. Vijeće je usvojilo zaključak da se „Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“, zajedno sa prilozima, dostavi na nadležno postupanje Uredu disciplinskog tužioca VSTV-a BiH te od njega zahtjeva prioritetno postupanje po istoj.

2. Vijeće je usvojilo zaključak da se „Informacija Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“, zajedno sa prilozima, dostavi Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

3. Vijeće je usvojilo zaključak da se od tužilaštava u BiH zatraže sljedeći podaci:

  • da li se protiv bilo kojeg sudije ili tužioca navedenog u „Informaciji Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske“ ili bilo kojeg          drugog sudije ili tužioca u BiH, vodi istraga, odnosno krivični postupak; 
  • zatražiti podatke o licima optuženim za ratne zločine, njihovoj nacionalnosti i pravnim kvalifikacijama koje su im stavljene na teret, sa posebnim osvrtom na zločin protiv čovječnosti.

4. Vijeće je usvojilo zaključak da se od sudova u BiH koji su nadležni za postupanje u predmetima ratnih zločina zatraže podaci o nacionalnosti lica pravosnažno oslobođenih i osuđenih za ratne zločine, pravnoj kvalifikaciji za koje su osuđeni, te visinama kazne.

5. Vijeće je usvojilo zaključak: 

a) VSTV će zatražiti od Ministarstva pravde BiH, Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da, po hitnoj proceduri, izvrše dopunu člana 44. Zakona o VSTV-u BiH u smislu uvođenja izuzetne mogućnosti za razrješenje sudije ili tužioca bez provedenog disciplinskog postupka.

b) Stalna komisija za legislativu VSTV-a BiH, uz podršku Odjela za pravna pitanja VSTV-a BiH, će pripremiti sadržaj odredbe koji će biti dostavljen kao prijedlog Ministarstvu pravde BiH, Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a koji će zadovoljiti sve neophodne pravne standarde i zahtjeve Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava.

-kraj-


Nema komentara:

Objavi komentar