utorak, 9. svibnja 2017.

Hapšenja pred Olimpijadu ( Iz knjige: "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili!", autora Munira Alibabića - Munje)

Iz knjige: "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili!", autora Munira Alibabića - Munje, bivšeg direktora AID-a BiH, OSS-a FBiH i nosioca brojnih drugih važnih funkcija.
Op. A.M. Deda, Dedo i Babo su pseudonimi za Dobricu Ćosića (Deda), Aliju Izetbegovića (Dedo) i Fikreta Abdića (Babo)


Tokom 1983. godine, Služba državne bezbjednosti (SDB), Kontraobavještajna služba (KOS) i druge službe su združeno participirale u pripremama za Zimske olimpijske igre u Sarajevu - ZOI 84, posljednjem zajedničkom kolosalnom jugoslovenskom projektu. U okviru toga, isplanirano je intenzivno pokrivanje i presijecanje neprijateljske aktivnosti pojedinaca i grupa - fašističke jugoslovenske emigracije, nacionalista i kleronacionalista, liberala i anarholiberala, kao i interesantnih ostataka Informbiroa (IB), Mladih Muslimana (MM) i nosilaca organiziranog kriminala, sa ciljem stvaranja povoljnog bezbjednosnog ambijenta za Olimpijske igre.


Rezultat tih operativnih mjera je bilo više hapšenja i procesuiranja, među kojima i privođenje sudu pravde grupe nacionalista i kleronacionalista, okupljene oko Dede (op.a. Alije Izetbegovića) u proljeće 1983. godine, te Radovana Karadžića (zv. Monstrum sa Durmitora - Stojser) i Momčila Krajišnika (zv. Obrvan) - po privrednom kriminalu, a nešto kasnije Vojislava Šešelja (zv. Vojvoda Voja), koji je već tada bio eksponent grupacije, tzv. građanske desnice na čijem čelu je bio Dobrica Ćosić (zv. Deda, Zlotvor Ćosić) iz Beograda.

Ova elita ... je već bila na jugoslovenskom nivou uspostavila međusobne kontakte i deklarisala se kao značajan protivnik Saveza komunista, a pod firmom ZAŠTITE SLOBODA I PRAVA GRAĐANA. Svoju oštricu usmjerila je prema KOSOVU I BOSNI I HERCEGOVINI, držeći da je Bosna i Hercegovina "TAMNI VILAJET", "TAMNICA NARODA", pogotovo Srba... Težnja je bila da među njima budu i predstavnici Muslimana i Hrvata. To su već bili djelomično postigli uspostavljanjem saradnje sa Novom demokratskom alternativom (NDA), na čijem su čelu bili Adil Zulfikarpašić, zv. Beg, Tošić i dr...

Vijest o Dedinu (A. Izetbegović) hapšenju brzo je obišla zemlju, pa je Zlotvorova grupa (D. Ćosić), podatke o tome često tretirala na svojim sesijama (u udruženju pisaca, "slobodnom univerzitetu" i drugim "opozicionim" susretima) i nakon detaljno prikupljenih informacija zauzela konkretan stav - pomoći ... ovoj grupi u zaštiti njihovih sloboda i prava. Za početak su o tome definisali medijski nastup, a onda se uključivali u konkretnu odbranu okrivljenih - preko svojih advokata, novinara i izdavača... Finansijsku podršku su u tome dobili od Bega (A. Zulfikarpašić), Tofe (MM-ovac) i dr. 

Interno su Dedinu grupu tretirali vjerskom, UZ OBRAZLOŽENJE DA SE RADI O ANTIKOMUNISTIMA I NAGLAŠENIM VJERNICIMA, ali da oni nisu ni protiv Jugoslavije, ni protiv Srba. To je bio njihov orjentir i zaključili su da "ne smiju propustiti priliku da za svoje ideje i stavove (rušenje Saveza komunista i rukovodstva Republike Bosne i Hercegovine) pridobiju nove saveznike - Muslimane"...


Zlotvorovi (D. Ćosić) su u vezi s tim bili stalno operativno prisutni u Sarajevu, plasirajući poruke porodicama uhapšenih da će im se pomoći konkretno - pravno, finansijski, medijski i politički i da oni računaju na tu novu snagu u Bosni i Hercegovini.   




Kratice:

SDB - Uprava državne bezbjednosti (UDBUDB-a ili UDBA) je bila jugoslovenska tajna policija za vrijeme SFRJ, nastala 1946 godine, podjelom OZNE na civilni dio (UDBA) i vojni dio KOS JNA, a prestala je djelovati raspadom SFRJ 1990-ih godina. Funkcionisala je po sličnim principima kao i sovjetski KGB. UDBA je zapamćena među narodom kao straho-policija, a sama je bila dorasla i svjetskim tajnim službama kao što su američka CIA, sovjetski KGBOd 1966. UDBA je preimenovana u Službu državne bezbjednosti (SDB).
IB - Informbiro - Komunistički informacioni biro (pun naziv: Informacioni biro komunističkih i radničkih partija; skraćeno Informbiro ili Kominform) je bila istočnoevropska organizacija komunističkih partija koja je djelovala od 1947. do 1956 Jugoslovenski režim na čelu s Titom i KPJ ogradio se od Staljinovog SSSR-a, a što je dovelo do početka neprijateljstva tadašnje Jugoslavije sa novostvorenim Istočnim blokom, ekonomske krize, ratnih napetosti i pojačanja unutrašnje represije prema stvarnim ili navodnim pristašama Staljina u Jugoslaviji čiji je najzloglasniji simbol Goli otokNa osnovu jugoslovenskih podataka od 468.175 članova KPJ i 51.612 kandidata za člana KPJ, za Rezoluciju Informbiroa izjasnilo se 55.000 komunista. Svi "informbirovci" su bili isključeni iz partije, a 16.312 lica su bila podvrgnuta represalijama i zatvoreni u specijalne koncentracione logore na ostrvima Jadranskog mora - Goli otok i Grgur.
KOS - Kontraobavještajna služba - obavještajna služba SFRJ osnovana sredinom 1952. koja se posebno bavila praćenjem "neprijateljske emigracije" i "unutrašnjeg neprijatelja".
AID - Agencija za istraživanje i dokumentaciju - tajna bošnjačka obavještajna služba formalno ugašena 2001.
OSS - Služba za obavještajno-sigurnosne poslove FBiH

Nema komentara:

Objavi komentar