subota, 18. srpnja 2020.

BiH na forumu u Washingtonu: Novinari ne smiju odustati od istine (13. novembar 2017., Oslobođenje)

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/bih-na-forumu-u-washingtonu-novinari-ne-smiju-odustati-od-istine?fbclid=IwAR3xbepG43XhGTi9SHU4Yejv_LpanG_C1FWQGZnJoZ-VC1P1JvszBEuf8-0

Na Univerzitetu “John Hopkins” u Washingtonu danas je počeo SAISov trodnevni transatlantski ekonomski forum, na kojem su se okupili predstavnici 14 zemalja, a među njima i Bosne i Hercegovine. Tu su, dakle - osim iz naše zemlje i domaćina Sjedinjenih Američkih Država - ugledni privrednici i predstavnici Alžira, Tunisa, Libije, Egipta, Maroka, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Turske, te gosti iz institucija Europske unije.
Iz BiH su na forum doputovali predsjednik Federacije Marinko Čavara, izdavač Oslobođenja Mujo Selimović i glavna i odgovorna urednica našeg lista Vildana Selimbegović, Dejan Vanjek, savjetnik za međunarodne odnose hrvatskog člana Predsjedništva BiH, Dalibor Miloš, predsjednik Nadzornog odbora mostarskog Aluminija, Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo FBiH, Bruce Berton, ambasador Misije OSCE u BiH, Goran Miraščić iz bh. Odjela Svjetske banke, a tokom dana očekuje se i dolazak visokog predstavnika Valentina Inzka.
I ovog novembra u Washingtonu se intenzivno govori o Bosni i Hercegovini. Peti transatlantski ekonomski forum okupio je predstavnike 14 zemalja Mediteranskog bazena, među kojima i predstavnike regiona bivše Jugoslavije. Teme su vruće: kako što prije, što brže i jače napraviti ekonomski iskorak, međusobno se pomoći, uvezati, otvoriti tržišta i podići standard ljudi.
Zbog velikog interesa forum ove godine traje tri dana.

Značaj medija

Forum će, kao i obično, biti okončan podjelom posebnih priznanja za iskorake i angažmane kako u privrednom, tako i u procesima demokratizacije društva. Nagradu SAIS-a je prije dvije godine dobila glavna i odgovorna urednica našeg lista Vildana Selimbegović, a među redovitim i uvijek zapaženim panelistima je izdavač Oslobođenja Mujo Selimović.
Forum je otvorio Saša Toperić, direktor Inicijative Mediteranskog bazena u Centru za transatlantske odnose na Univerzitetu “Johns Hopkins”, naglašavajući značaj ekonomskog uvezivanja i napretka zemalja ovog područja. Ekonomija je uvjet razvoja, neophodan iskorak za bolji život ljudi na ovom prostoru, ali su podjednako važni i međusobno uvažavanje, neophodni procesi demokratizacije i zaštita ljudskih prava. Zbog toga je uloga profesionalnih medija beskrajno važna, naglasio je Toperić i prije prvog panela na kome se govorilo o biznisu u zemljama Magreba, riječ dao Amandi Bennett, direktorici Glasa Amerike.
Slobodni mediji su potrebni svijetu, istakla je Bennett, a na Balkanu - neophodni.
image
SAIS TRANSATLANSKI FORUM, WASHINGTON, PANEL MEDIJI, AMANDA BENNETT, VOA/
- Moje nedavno putovanje na Balkan bilo je vrlo poučno. Uvjerila sam se koliko je ozbiljno gušenje medija u ovoj regiji, upozorila je Bennett, ističući istovremeno da je to proces koji, nažalost, važi za cijeli svijet.
Glas Amerike je na Balkanu skoro 70 godina i dok su načini komunikacije promijenjeni - od nekada najvažnijeg radija do dominacije televizije, a danas interneta - cilj je isti: omogućiti pristup pouzdanim i vjerodostojnim informacijama, rekla je Bennett i upozorila: “Paraliza i nepovjerenje prema medijima imaju štetan utjecaj na društvo - bez pouzdanog načina da se dođe do pouzdanih informacija društvo ne može napredovati”, naglasila je.
No, na Balkanu ima dobrih novinara, kazala je ističući požrtvovanost i iznimnu hrabrost koju su novinari pokazali tokom rata devedesetih i koju pokazuju i danas, poput Senada Hadžifejzovića i Face TV-a koji je posjetila, ali i Džeilane Pećanin, dugogodišnje novinarke bosanskog servisa Glasa Amerike.
Novinari na Balkanu su hrabri, posvećeni i ne odustaju. Postoji mreža novinara koji objavljuju objektivne, iskrene i vjerodostojne informacije, a takvi novinari su privatno financirani ili preko nevladinih organizacija, rekla je Bennett.
Svoj je govor zaključila pitanjem: “Jesmo li napustili moć informacija?” I odmah zatim kazala: “Ne možemo se tako lako odreći istine. Trebali bismo biti nepokolebljivi branitelji činjenica, znanja i slobodnih medija.”
image
SAIS TRANSATLANSKI FORUM, WASHINGTON/
Na prvom panelu posvećenom biznisu u Magrebu učestvovali su Mahieddine Taleb, savjetnik alžirskog predsjednika, Tunižanin Adel Mohsen Chaabane, Mustafa Sanalla, predsjednik libijske nacionalne naftne kompanije, Omar Mohanna, predsjednik grupacije za građevinarstvo Egipta, Asmaa el-Mkhentar, predstavnica marokanskog ministarstva industrije i moderator Greg Lebedev, savjetnik predsjednika američke privredne komore i predsjednik borda CIPE. Zaključak je jednoglasan: posla ima, treba raditi. Posla ima i na Balkanu, nepodijeljen je stav učesnika drugog panela.

Politika i biznis

Na panelu posvećenom poslovanju na Balkanu učestvovali su Mujo Selimović, izdavač Oslobođenja i generalni direktor Grupacije MIMS, Michael Barbero, bivši general američke vojske te dobar poznavatelj prilika u našem regionu, Floreta Faber, albanska ambasadorica u SAD-u i jedan od vodećih SAIS-ovaca Michael Haltzel.
- Bosna i Hercegovina ima šta ponuditi biznisu, ali je njezin problem bio i ostao politika, upozorio je Haltzel.
Govoreći o problemima sa kojima se biznismeni suočavaju, Selimović je pobrojao komplicirani sistem, birokraciju, netransparentnost, nespremnost da se BiH uhvati ukoštac sa korupcijom i kriminalom, a potom naglasio: Uprkos svemu tome, Bosna i Hercegovina je dobro mjesto za biznis.




Nema komentara:

Objavi komentar