srijeda, 22. srpnja 2020.

Take back the Tech (2011.)

10. decembar 2011.

Završava kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom 2011, aktivnosti se nastavljaju


Danas završava kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom! (Take back the Tech!) koja se održava svake godine tokom 16 dana aktivizma protiv rodno uslovljenog nasilja (od 25. novembra do 10. decembra).


Pozivamo Vas da nam se danas pridružite, u periodu od 17h 00 do 18h 00, u prostorima Art Kina Kriterion na prezentaciji platoforme „Mapirajte nasilje! Zaustavite ga!

Svi su dobrodošli!


Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu (OneWorldSEE) učestvovala je u kampanji već četvrtu godinu zaredom, ove godine uz podršku nekoliko drugih bh. organizacija: Media centar Abrašević, Antifašistička akcija (ANTIFA), Oštra nula, Okvir, Forum žena Bratunac, Žene ženama, Infoteka, Udruženje mladih Ilovača, Akcija građana i Viktorija 99.



Kampanja je i ove godine uključila dnevne akcije, kako u fizičkim, tako i u online prostorima. Kao najznačajniju aktivnost izdvajamo i prevođenje i adaptiranje globalne mape nasilja nad ženama za naše govorno područje. Desetine izvještaja iz Bosne i Hercegovine, kao i stotine izvještaja iz cijelog svijeta, mogu se naći na slijedećoj internet adresi: www.apc.org/ushahidi/?l=bs_BA Ovi izvještaji uključuju priče o kulturološki „opravdanom” nasilju, online uznemiravanju i cyberstalkingu, nasilju u partnerskim vezama, seksualnom uznemiravanju i silovanju, o zajednicama nad kojima se vrši nasilje zbig njihovom seksualnog opredjeljenja, itd.



Kako bi osigurali kontinuitet u dokumentovanju lokalnih slučajeva nasilja nad ženama, Fondacija jedan svijet – platforma za jugoistočnu Evropu organizovala je i jednodnevni program edukacije za mlade aktivistkinje i aktivistkinje s ciljm boljeg upoznavanja sa komunikacijskim pravima i platformama za online kativizam usmjeren ka zaustavljanju nasilja nad ženama. Ovaj trening održan je uz podršku Association for Progresive Communications, Programa Volontera Ujedinjenih naroda u BiH i ureda UN Women u BiH.



Vjerujemo da je moguće stati u kraj nasilju nad ženama ako svaka djevojka, žena, muškarac i osoba pristupi IKT-u s ciljem da promjeni nejednake odnose moći, poduzme akciju i posveti se transformisanju načina na koje su svi naši prostori definisani i razvijeni, bilo online ili ne.



Više informacija o kampanji možete pročitati ovdje: http://www.oneworldsee.org/node/22761, a tu je i priručnik sa praktičnim savjetima kako sigurno koristiti IKT alatke: http://www.oneworldsee.org/js/budi-sigurna

Nema komentara:

Objavi komentar