ponedjeljak, 24. kolovoza 2020.

Klein: Andabak je odgovoran za Leutarovu smrt (net.hr 21.09.2000)

Klein: Andabak je odgovoran za Leutarovu smrt

Hrvatska vlast je znala za tijek istrage, a temeljem suradnje s vlastima Federacije BiH general Andabaka je i uhićen, kazao je jučer Klein. No, MUP RH u priopćenju od srijede navodi kako je Andabak uhićen isključivo zbog umiješanosti u krijumčarenje droge

General Hrvatskog vijeća obrane Ivan Andabak glavni je osumnjičeni za ubojstvo pokojnog doministra unutarnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Joze Leutara, objavio je u utorak voditelj misije Ujedinjenih naroda u BiH Jacques Klein.
U pisanoj izjavi veleposlanika Kleina dostavljenoj medijima u Sarajevu navodi se kako su vlasti u Hrvatskoj znale za tijek istrage o ubojstvu doministra Leutara te da su o tome izvješćene od strane vlasti Federacije BiH. Temeljem te suradnje hrvatska je policija i uhitila Andabaka, stoji u Kleinovoj izjavi. Međutim, u priopćenju MUP-a RH se tvrdi kako je general Andabak uhićen isključivo zbog krijumčarenja droge, dok Andabakov odvjetnik Vjekoslav Krsnik tvrdi da je uhićenje zbog šverca droge “maska za potrebe Haaškog suda”.
Voditelj misije UN potvrdio je kako su i ostala uhićenja bosanskih Hrvata obavljena proteklih dana povezana s istragom o atentatu na Jozu Leutara.
“Zadovoljan sam što je MUP Federacije BiH u proteklih nekoliko tjedana uhitio više osoba osumnjičeih za planiranje ili izvršenje terorističkih djela, uključujući i atentat na Jozu Leutara”, stoji u izjavi u kojoj se također podsjeća da su uhićeni Dominik Ilijašević zvani Como, Zoran Bašić zvani Solo te nekadašnji Leutarov vozač Željko Ćosić.
Ilijaševića su federalni policajci uhitili u Kiseljaku dok je Bašić uhićen u Posušju a Ćosić na graničnom prijelazu Doljani kod Metkovića. Voditelj misije UN u BiH istodobno je otvoreno optužio hrvatske dužnosnike u federalnom MUP-u da su svojim postupcima ometali istragu o ubojstvu doministra Leutara.
“Žalosno je znati kako bi bilo potrebno neuporedivo manje vremena za rješavanje ovog slučaja da od početka istrage nije bilo opstrukcija za koje su odgovorni visoki hrvatski dužnosnici u MUP-u Federacije BiH i drugdje. Zbog toga što su vodstvo Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i hrvatski dužnosnici u federalnom MUP-u kontinuirano ometali pravdu te zbog nedostatka suradnje županijskih policija u svezi s drugim optužnicama uključujući “Mostarsku petoricu” i “Stolačku sedmorku”, ova istraga provedena je u najvećoj tajnosti, uz odobrenje i potporu međunarodne zajednice”, izjavio je Klein.
Voditelj misije UN u BiH istaknuo je kako su istrazi značajno pomogle informacije što su ih međunarodnoj policiji u BiH (IPTF) dostavljali građani koristeći se posebno uspostavljenom telefonskom linijom. Istraga o slučaju Leutar još uvijek traje a uskoro će o se o svemu očitovati i sud. Sudski postupak bit će pozorno nadziran kako bi se eliminirao bilo kakav politički utjecaj i otklonila mogućnost zastrašivanja, ističe Klein.
Voditelj misije UN u BiH na kraju svoje izjave navodi kako istraga o ubojstvu doministra Leutara nije bila usmjerena ni protiv koje etničke skupine nego na otkrivanje kriminalaca jer terorizam i atentat kao zločini usmjereni protiv svih građana BiH ne smiju ostati nerazjašnjeni.

Nema komentara:

Objavi komentar