petak, 21. kolovoza 2020.

Internacionalna liga humanista: Stari skandal na naplati (Aljazeera Balkans, 23. novembar 2016.)


Internacionalna liga humanista: Stari skandal na naplati

Da li su pare građana Budve, poreskih obveznika, koje je Liga humanista uzela od općtine, dijelom otišle i za novčane nagrade Đukanoviću i Maroviću?
Svetozar Marović osuđen je u septembru na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcijeEPA
Kancelarija Internacionalne lige humanista (ILH) u Budvi, ogranak istoimene nevladine organizacije iz Sarajeva, prinudno je iz budžeta budvanske opštine prošlonedjeljnog petka naplatila 82.188 eura. Budvanska Liga humanista finansirana je iz budvanskog budžeta, kako je kazao njen direktor i ovlašćeni zastupnik Slavko Dašić iz Petrovca, deset godina sve do 2009. godine. Međutim, uoči smjene vlasti u Budvi Dašić je uspio da naplati osmogodišnji dug.
Skidanju novca sa računa Opštine Budva javnosti je u utorak otkrio Đorđe Vujović, šef budvanske Nove srpske demokratije. On je odbornicima lokalnog parlamenta pokazao dokument u kojem piše da je preko javnog izvršitelja naplaćeno dugovanje staro osam godina.
Pošto je 2007. godine Internacionalna liga humanista iz Sarajeva dodijelila nagrade za humanost tadašnjem, a i aktuelnom, lideru vladajuće Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću i njenom potpredsjedniku Svetozaru Maroviću, Vujović se zapitao: "Da li su pare građana Budve, poreskih obveznika, koje je Liga humanista uzela od opštine, dijelom otišle i za novčane nagrade pomenutih laureata?"

'Uvreda žrtvama rata'

To će zasigurno uskoro otkriti nova vlast u Budvi, koja je naslijedila Đukanovićev DPS nakon izbora 16. oktobra.
Upućeni u tadašnja dešavanja pretpostavljaju da je taj novac otišao za troškove organizovanja svečanog uručivanja nagrada u Budvi. Nikad nije objavljeno koliki je bio novčani iznos nagrada, ali nagađalo se da je bio simboličan.
Internacionalna liga humanista ovjenčala je Đukanovića i Marovića kao mirotvorce. Marovića priznanjem Prvi počasni ambasador mira za zemlje jugoistočne Evrope, a Đukanovića Zlatnom poveljom mira sa plaketom i zlatnom značkom.
Dodjeljivanje tih zvučnih nagrada izazvalo je protivljenje ne samo u Crnoj Gori nego i u Bosni i Hercegovini.  
Sredinom maja 2007. godine grupa crnogorskih javnih ličnosti uputila je pismo tadašnjem predsjedniku Češke Vaclavu Havelu, kome je te godine ILH dodijelio nagradu za humanizam i trebala mu je biti uručena u Budvi 28. maja te godine, kad Đukanoviću i Maroviću.
"Dodjeljivanje nagrada za mir i humanizam Đukanoviću i Maroviću predstavlja uvredu žrtvama rata, jer su oni od 1990. do 1997. godine slijedili politiku Slobodana Miloševića, čiji su rezultati zločini i stotine hiljada mrtvih i izbjeglih na prostoru bivše SFRJ", navedeno je u tom pismu, uz apel da se Havel distancira "od dobitnika koji nagradu ne zaslužuju". 
Reagovala je i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata u BiH i ranija dobitnica priznanja ILH-a. Hasečić se odrekla nagrade, uz pismo javnosti u kojem je napisala i ovo: "Đukanović i Marović su bili najodaniji i najvjerniji saradnici Slobodana Miloševića i njegove ratne politike… MUP Crne Gore, koji je bio pod ingerencijom tadašnjeg predsjednika Vlade Đukanovića, je protivno svim međunarodnim konvencijama hapsio izbjegle Bošnjake i izručivao ih Karadžiću na nož, a da do dan-danas niko nije odgovarao."

Ostavke zbog 'prljavih rabota'

Razočaran odlukom da nagradi Đukanovića i Marovića, sarajevski univerzitetski profesor Zdravko Grebo vratio je nagradu koju mu je tri godine ranije dodijelio ILH. Iz istih razloga ILH je napustio i univerzitetski profesor iz Podgorice Milan Popović.
I Sonja Stiegelbauer, predsjednica ILH-a, podnijela je ostavku dva dana prije uručivanja nagrada, uz objašnjenje da ona nije bila ni uključena u tu prljavu rabotu, te da nije ni dala glas da Internacionalna liga humanista nagradi Đukanovića i Marovića.
Priznanja Internacionalne lige humanista dodijeljena Bakiri Hasečić i Zdravku Grebu ostavljene su ispred ulaza zgrade Predsjedništva Crne Gore, pa su oni koji su u nju ulazili i iz nje izlazili morali da ih zaobilaze.
Protestvovali su i pripadnici bošnjačke dijaspore i čitaoci portala bošnjaci.net iz Amerike, Kanade i Evrope. Saopštili su da su "razočarani i poniženi", naglašavajući da je režim Mila Đukanovića "u periodu 1992-1995. godine sa Miloševićevom Srbijom vodio genocidnu agresiju na BiH i Bošnjake".
Podsjetili su da pred crnogorskim pravosudnim organima nije osuđen nijedan nalogodavac niti izvršilac "ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima Crne Gore, i posebno bošnjačkim izbjeglicama iz BiH koji su uhapšeni i deportovani na nož Radovanu Karadžiću".
Protesti nisu bili uzaludni. U Budvu na svečano uručivanje nagrada nisu došli Vaclav Havel, niti bivši predsjednici Makedonije i Slovenije Kiro Gligorov i Milan Kučan. Ceremoniju su ignorisali predstavnici diplomatskog kora i brojni najavljeni gosti iz regiona, a dolazak je otkazala i predsjednica ILH-a Sonja Stiegelbauer.

'Humanista' u zatvoru

Đukanović je grupu crnogorskih univerzitetskih profesora, novinara i NVO aktivista koji su se usprotivili dodjeljivanju pomenutih priznanja njemu i Svetozaru Maroviću, koji se nalazi u spuškom zatvoru, nazvao "sramotni ljudi", ali pokazalo se da je Međunarodna konferencija održana u Budvi bila još jedan pokušaj da se prekreči nedavna prošlost Crne Gore i uloga njenih čelnika iz ratnih devedesetih.
Bivši visoki funkcioner vladajućeg DPS-a i nekadašnji predsjednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović osuđen je u septembru na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog korupcije. Zbog milionskih prevara on će morati i da plati 1,1 milion eura odštete, a u humanitrne svrhe da uplati 100.000 eura. 
Njemu je ova kazna izrečena nakon što je priznao da je koristio politička ovlašćenja za kupovinu terena u Budvi i nagodio se sa Tužilaštvom. Marović je uhapšen u decembru prošle godine po nalogu crnogorskog tužilaštva. 
Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.
Izvor: Al Jazeera
TAGOVI: 

Nema komentara:

Objavi komentar