srijeda, 28. prosinca 2016.

BiH Communications Regulatory Agency Punishes RTV FBiH for Failure to Publish Demant on Allegations on Crna Ruka (Black Hand)

http://www.cra.ba/sr/print/print.aspx?cid=2686
Извјештај CRA о случајевима кршења правила и прописа у 2002. години
Wednesday, August 27, 2003

 
Извјештај CRA о случајевима кршења правила
и прописа у 2002. години

CRА, јули 2003. године


Одлука од 22. новембра 2002. године – кршење члана 2 “Право на одговор” и члана 1.4 “Праведно и непристрасно уређивање програма”

Санкција – новчана казна у износу од 3000 КМ

Дана 26. септембра 2002. године, ЦРА је примила приговор господина Рајка Дукића, а у вези са програмом који је емитовала РТВ ФБиХ у оквиру централне информативне емисије «Дневник» 17. септембра 2002. године. Спорни прилог од 17. септембра 2002. године бавио се наводним постојањем тајне терористичке организације под именом «Гаврило Принцип». Водитељ је направио увод у прилог сљедећим ријечима: «За терористичку организацију «Гаврило Принцип» први пут се чуло почетком ове године када су једном броју угледних Срба из Федерације, носилаца политичких и полицијских функција упућена писма у којима су им пријетили смрћу. У међувремену, ова организација почела је активније припреме за реализацију терористичких активности. Главно дјеловање организација планира на подручју Горажда и Копача, нападима на повратнике.» Након овог увода, репортер је дао објашњења гдје је ова организација основана, ко су њени главни организатори и сљедбеници, укључујући и услове који се морају испунити да би се постало чланом организације. У оквиру приче, новинар је такође дао информације о састанку одређене групе људи (њихова имена поменута у оквиру прилога) из Србије и РС, која је наводно планирала терористичке нападе на одређене званичнике из БиХ, Србије и чланове међународне заједнице и која је требала спријечити хапшење оптужених за ратне злочине Радована Караџића и Ратка Младића. Даље у прилогу је поменуто на који начин се ова организација финансира. У овом дијелу се такође спомиње неколико имена, међу којима је и господин који је уложио приговор на овај програм Рајко Дукић. Ниједна од тих особа није интервјуисана, нити је дато било какво објашњење о томе да ли је било покушаја да се обезбиједе њихова мишљења.
У свом писму приговора, г. Дукић је порицао наводе које је РТВ ФБиХ емитовала у поменутој емисији и обавијестио је ЦРА да се обраћао директно главном уреднику РТВ ФБиХ, тражећи интегрални текст емисије, са намјером да након тога пошаље званични деманти на овај прилог станици. Дана 26. септембра 2002. године, ЦРА је г. Дукићу доставила транскрипт спорног прилога. Дана 27. септембра 2002. године, г. Дукић се обратио станици са својим демантијем, чији је садржај такође достављен и ЦРА. Дана 01. октобра, г. Дукић послао је допис ЦРА, обавјештавајући Агенцију да његов деманти још није емитован од стране станице.
Дана 11. октобра 2002. године, ЦРА је послала допис станици, подсјећајући исту на обавезу поштивања члана 2 Кодекса о уређивању радио и ТВ програма, Право на одговор, као и на члан 24 Закона о Јавном РТВ сервису БиХ. Коначно, дана 18. октобра 2002. године, ЦРА је од станице затражила да одговори на потенцијално кршење члана 2 и члана 1.4 Кодекса о уређивању радио и ТВ програма.
Станица у спорној емисији није укључила и супротна мишљења. Станица је само навела одређене особе, повезујући исте са темом приче, а без икаквих покушаја успостављања било каквог директног контакта са тим особама. Тиме што није дала могућност поменутим особама да дају свој коментар станица је пропустила да задовољи стандарде професионалног новинарства и праведног извјештавања.
Поред тога, чињеница да се особа која је уложила приговор, г. Рајко Дукић, у два наврата обратила РТВ ФБиХ тражећи од станице да емитује његов деманти, и чињеница да се и ЦРА обратила станици два пута, подсјећајући је на члан 2 «Право на одговор» Кодекса о уређивању радио и ТВ програма, говори о немарности станице у смислу испуњавања обавеза једне јавне станице, што представља кршење Кодекса о уређивању радио и ТВ програма, члан 2 «Право на одговор». Установљено је да је РТВ ФБиХ прекршила Кодекс и кажњена је у износу од 3000 КМ.


Nema komentara:

Objavi komentar