srijeda, 28. prosinca 2016.

Lyon (ICG) accusing RS that it does not cooperate with the ICTY (Sarajevo based DANI, 10/11/200

http://www.bhdani.com/arhiva/180/t18015.shtml
Zeljko Cvijanovic, Dani 180, Kako se na engleskom kaže muljanje?, 10.11.2000

Sa druge strane, na spisku ICG-a u mnogo reprezentativnijem sastavu zastupljen je Plavšićkin SNS, odakle se, osim nje, pominju Petko Èanèar, bivši ministar pravde u Dodikovoj vladi, Drago Ljubièiæ, poslanik SNS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, te Rajko Dukić, moćni gospodar Birča i glavi finansijer SNS-a. Dukić je čak priznao da bi zabrana SDS-a iz razloga koje prezentuje ICG "povukla zabranu rada i nekih drugih stranaka". "To ide cilju koji govori da je RS stvorena od terorističkih, zabranjenih stranaka, i samim tim dovodi u pitanje RS i njenu egzistenciju kao entiteta u BiH", kaže Dukić.
Ni Lyon u Dukićevoj analizi ne vidi ništa paranoièno. "U RS-u ne mogu ni priznati zločine, jer bi se tada ogolili temelji na kojima je entitet stvoren, naprosto, srušila bi im se koncepcija", kaže on optužujući RS da ne sarađuje sa Sudom za ratne zločine.
Saradnja sa Haagom Naravno, tu se otvaraju tri pitanja: prvo, ratni zločini i Haag; drugo, da li se SDS, kako tvrdi, reformisala ili njom još upravljaju ratni kadrovi; i, treće, koji su razlozi i ciljevi zahtjeva za zabranu SDS-a. Kada optužuje Sfor da nema entuzijazma za hapšenje osumnjièenih za zloèine ili kada konstatuje da RS ne saraðuje sa Tribunalom i da se u njoj o zloèinima i ne govori, Lyon zaboravlja nekoliko stvari. Prije svega, zašto Sfor uopšte treba da hapsi osumnjièene kada u RS-u postoji Vlada, koju stranci, malo je reæi, smatraju prijateljskom i kooperativnom?

Nema komentara:

Objavi komentar