petak, 30. prosinca 2016.

Izvještaj parlamentarne istražne komisije za provjeru zakonitosti uništavanja MiMES (PRETIS) 25/02/2012

Izvještaj parlamentarne istražne komisije za provjeru zakonitosti uništavanja MiMES-a (PRETIS) - 25/07/2012.
Tokom provjere zakonitosti procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme postojale su nepravilnosti. Uništavanje višaka nlje pratilo materijalno razduženje vojnih skladišta, tako da se uništena sredstva i dalje vode na stanju. Za velike količine eksploziva dobivene procesom delaboracije ne postoje podaci gdje je završio i kako se njime prometovalo u komercijalne svrhe.
Istražna komisija nije uspjela u potpunosti rasvijetliti ulogu UNDP-a, koji je u proces uništavanja nestabilne municije i MiMES-a bio uključen od 1995. godine i koji je bez prethodno definiranih procedura od strane Ministarstva odbrane BiH preuzeo na sebe cijeli proces uništavanja MiMES-a, na osnovu Memoranduma o razumijevanju, potpisanog 2005. godine. Ministarstvo odbrane BiH i UNDP su potpisali Memorandum retroaktivno.
Memorandum o razumijevanju o uništavanju MiMES-a je potpisan između UNDP-a i firme ,,Unis-Pretis", ali ne i između Pretisa i Ministarstva odbrane, što je dovelo do toga da se cijeli proces uništavanja MiMES-a obavljao mimo procedura i kontrole Ministarstva odbrane BiH. Utvrđeno je da je Ministarstvo odbrane BiH, i pored upozorenja Sektora za nabavku i logistiku, potpisalo dokument kojim se izbjegava plaćanje PDV-a za opremu namijenjenu delaboraciji u komercijalnim kapacitetima, čime je oštećen budžet institucija BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar