petak, 30. prosinca 2016.

Kako su otjerani Nijemci iz vogošćanskog "Pretisa": SDA stopirala milionske strane investicije! (Avaz, 05/08/2012.)

"Kako su ministri iz kriminalizirane SDA u Vladi FBiH planski uništavali i spriječavali ulazak stranih investicija na bh. tržište govori i podatak da je vogošćanskom "Pretisu" na dan pregovora sa njemačkim partnerom "JOST Werkerom" koji je bio spreman uložiti desetine miliona eura, isključena struja, te blokirani svi žiro računi."


Kako su otjerani Nijemci iz vogošćanskog "Pretisa": SDA stopirala milionske strane investicije!
Na dan pregovora s Nijemcima o velikim ulaganjima u namjensku industriju "Pretisu" isključena struja 

Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 05.08.2012. u 06:07 
"Pretis": Radnici bez plaća, novih ulaganja ni na vidiku 
Kako su ministri iz kriminalizirane SDA u Vladi FBiH planski uništavali i spriječavali ulazak stranih investicija na bh. tržište govori i podatak da je vogošćanskom "Pretisu" na dan pregovora sa njemačkim partnerom "JOST Werkerom" koji je bio spreman uložiti desetine miliona eura, isključena struja, te blokirani svi žiro računi.

Tražili sastanak

No, nekoliko dana prije sastanka 22. marta 2011. godine, bivša Uprava "Pretisa" tražila je sastanak sa resornim ministrom energije, rudarstva i industrije Erdalom Trhuljom kako bi ga obavijestili o dolasku ino partnera u BiH, te značaju ove kompanije za namjensku industriju naše zemlje. 

Izvor blizak bivšoj Upravi "Pretisa" kaže za "Avaz" da su pregovori sa Nijemcima trajali puna četiri mjeseca, u koje je bila uključena i Ambasada Njemačke u BiH.

- Sve se skoro dogovorilo. Nijemci su prihvatili našu ponudu i saradnju. Ostalo je još da se vide mogućnosti naše firme i da potpišemo ugovor. No, odjednom je je stigao poziv da je "Pretisu" isključena struja. Taj dan smo bili na sastanku u Ambasadi Njemačke u BiH. To je SDA predvođena ministrom Trhuljom planski uradilla kako bi spriječili dolazak Nijemaca u "Pretis". Izgubili smo ugovore vrijedne stotine miliona maraka - kaže naš izvor.

Sve otkazano

On tvrdi da je slično desilo i sa gigantima vojne industrije, španskom firmom "EXPAL" i francuskom "NEXTER".

- Svjesno su minirali te ponude, čak ih nisu htjeli ni razmatrati. Francuzi su već bili ponudili dva miliona dolara, a obećali uložiti preko sto miliona. Sve je to SDA stopirala zarad nekih svojih ličnih interesa. Nijemci su odmah otkazali svaki vid saradnje - kaže on.

SDA želi graditi hotel

- Prema nekim informacija, čelni ljudi vrha SDA namjeravaju totalno ugasiti proizvodnju u "Pretisu", što je najbolji primjer stopiranjem stranih investicija. Na taj način, oni žele na lokaciji "Pretisa" graditi hotele, golf terene. Njih namjenska industrija ne zanima. Ta lokacija im je idealna za hotele - kaže naš sagovornik.

Nema komentara:

Objavi komentar