petak, 30. prosinca 2016.

Radnike "Pretisa" na ulicu otjerala politika SDA i SBiH Uprave pod kontrolom bivših saziva vlada uništile proizvodnju (Avaz)

"Posebna su priča tržišta Malezije i Pakistana, preko kojih je Uprava "Pretisa", potpomognuta bivšom SDA - SBiH vladom, godinama pravila štetne ugovore za poslove koje nije imala mogućnosti da radi.

- Uzeli su milionski avans koji su potrošili, a nisu mogli obaviti isporuku. Obećavali su proizvodnju svijetlećih raketa koje proizvode možda dvije firme na svijetu, a sve je to išlo preko BBI banke i njenog direktora Amera Bukvića. Ništa nije moglo da se obavi bez Bukvića, koji je iz tekućih računa plaćao provizije, što je nevjerovatno - priča naš sagovornik."


Gdje je završilo 20 tona čeličnih kalupa?


Radnike "Pretisa" na ulicu je otjerala politika SDA i SBiH Uprave pod kontrolom bivših saziva vlada uništile proizvodnju

Autor M. AŠČIĆ | Objavljeno 02.08.2012. u 09:10 
S jučerašnjih protesta radnika: Para nema, radnici gladni (Foto: M. Kadrić) Nekadašnji gigant namjenske industrije, vogošćanski "Pretis" nalazi se pred kolapsom za koji je zaslužna kriminalna hobotnica predvođena strankama SDA i SBiH koje su ovu kompaniju godinama planski uništavale, a radnike ostavljale bez ikakvih primanja i uvjeta za život. 

Uništavani ugovori

Na težak položaj u preduzeću jučer je upozorilo više od oko 120 nezadovoljnih radnika koji su se okupili ispred zgrade Vlade FBiH. Radnici, većinom bivši pripadnici ARBiH, tvrde da su dovedeni pred zid te da dolazak pješice iz Vogošće pred Vladu pokazuje da su ogorčeni i godinama obespravljeni, vođeni lošom politikom prethodnih uprava, ali i vlade koja je postavljala direktore. Ibrahim Hrvat, predsjednik Sindikata "Pretisa", kazao je za "Avaz" da je stanje u preduzeću katastrofalno. 

- Problemi u "Pretisu" traju već godinama. Grantovi koje je Vlada davala su potrošeni. Više nema ni para ni vremena. Vlada je kriva što je godinama na čelo postavljala pogrešne uprave i nadzorne odbore. Ovo je čista agonija. Ljudi su godinama bez primanja i uvjeta za život - rekao je Hrvat. 

Istovremeno, prema pouzdanim podacima našeg lista, firma je u dugovima većim od 30 miliona KM te, bez inozemnih ugovora i kupaca kojih uopće nema ni na vidiku, nema ni izlaza za preduzeće koje je bilo ponos namjenske industrije BiH. Sagovornik "Avaza", čije je ime poznato redakciji, kazao nam je da je "Pretis" uništen pogrešnom politikom osovine SDA - SBiH, koja je unazad 20 godina kontrolirala ovu kompaniju.

- "Pretis" je trebao biti, i vjerujem da može postati, najbolja kompanija u državi, jer je to zlatna koka. Iz "Pretisa" su godinama izvlačili pare, pravili i prave loše ugovore na štetu države, a radnike niko ništa nije pitao - podvlači naš sagovornik. 

Propali su poslovi u Maleziji, Pakistanu, Egiptu... 

Mutni poslovi

Otjerane su vodeće svjetske kompanije "Nexter" iz Francuske i "Expal" iz Španije. 

- Stopirali su stotine miliona maraka koje su ove firme namjeravale uložiti. Radi se o kompanijama s više od 50.000 uposlenika. No, Nadzorni odbor, u konsultaciji s resornim ministrom Erdalom Trhuljom, o tome nije htio ni raspravljati. Sve su stopirali. Kada su strani investitori vidjeli s kim imaju posla, odustali su - tvrdi on. 

Posebna su priča tržišta Malezije i Pakistana, preko kojih je Uprava "Pretisa", potpomognuta bivšom SDA - SBiH vladom, godinama pravila štetne ugovore za poslove koje nije imala mogućnosti da radi.

- Uzeli su milionski avans koji su potrošili, a nisu mogli obaviti isporuku. Obećavali su proizvodnju svijetlećih raketa koje proizvode možda dvije firme na svijetu, a sve je to išlo preko BBI banke i njenog direktora Amera Bukvića. Ništa nije moglo da se obavi bez Bukvića, koji je iz tekućih računa plaćao provizije, što je nevjerovatno - priča naš sagovornik.

Gdje je završilo 20 tona čeličnih kalupa?

Naš sagovornik se pita kako je moguće da je iz preduzeća izvučeno 20 tona čeličnih kalupa za izradu granata te da o tome, iako se to desilo u aprilu prošle godine, svi šute.

- To je posao za SIPA-u i tužilaštvo. Nije to mala stvar. Radi se o kalupima za proizvodnju eksploziva i raketa - prenio nam je naš izvor.

Radnicima obećano po 350 KM

Radnicima „Pretisa" koji su jučer protestirali, nakon sastanka u Vladi FBiH, obećana je finansijska pomoć u iznosu od po 350 KM, poslije čega su se vratili kućama.

- Rekli su nam da će pare dati do petka te da ćemo pregovore nastaviti opet u ponedjeljak - rekao je Hrvat

Nema komentara:

Objavi komentar