ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

(1) Dr. Ismet Hadžiosmanović "Bošnjačko-hrvatski politički obračun" str. 248-249/ Ismet Hadziosmanovic, PhD. "Political Clash between Bosniaks and Croats", p. 248-249

O islamizaciji Bosne i Hercegovine i Armije RBiH

"Islamizacija Bosne i Hercegovine, a time i vojske, bio je najveći problem koji je morao Alija Izetbegović braniti kod međunarodnih institucija i kod neprijatelja muslimanskog naroda koji su se ukorijenili u mnogim međunarodnim organizacijama. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, dolazili su strani državljani iz islamskih zemalja sa ciljem da pomognu u obrani svojoj braći po vjeri, muslimanima u BiH. Oni su nesmetano dolazili u manjim grupama preko Republike Hrvatske, prolazili kroz Mostar i putovali u srednju Bosnu, gdje su organizirali posebne vojne formacije koje su bile pod komandom Armije RBiH. Većinom su izvodili borbena dejstva prema postrojbama HVO-a u srednjoj Bosni. U početku su to bile manje skupine stranih boraca koji su se nazivali mudžahedini. Službeni naziv ovih vojnih jedinica je glasio:"Muslimanske oružane snage"(MOS), koje su bile pod komandom Armije RBiH. MOS je imao svoju zasebnu organizaciju, rukovođenje i komandovanje, koje nije bilo prema Zakonu o oružanim snagama Armije BiH. Sjedište MOS-a je bilo u Zenici. Glavni zapovjednik MOS-a u BiH zvao se "EMIR". Imali su svoje posebne oznake, zastave i simbole koje su bile ispisane na arapskom jeziku. Borbene koračnice izgovarane su također na arapskom jeziku, što je sve potvrdilo islamizaciju Armije RBiH..."

"Procesi islamizacije BiH kao države počeli su se aktualizirati odmah po izbijanju agresije 1992. godine. Aliji Izetbegoviću se direktno prigovaralo da radi intenzivno na stvaranju islamske države u srcu Europe. Brojni su politički događaji tu optužbu potvrđivali, ali stvarni efekti islamizacije BiH nisu došli ni do početne faze stvaranja takve države. Polovinom 1993. godine, kada je ponuđen model ustavnog rješenja kao Unije tri republike, stvorene su teorijske pretpostavke da se kroz muslimansku republiku koja je zagovorana po tom ustavnom modelu, može nastati u budućnosti islamska republika, na prostorima koji bi bili dodijeljeni u Uniji tri republike države BiH. Kako se zna da je ponuđeni model Unije tri republike u BiH propao, sa tim je propala i ideja o eventualnoj islamskoj republici na prostorima BiH."

Iz autorove biografije, str. 469:
Ismet Hadžiosmanović je pripadao disidentskoj visoko-religioznoj muslimanskoj obitelji koja je rušila komunizam i ostala stožerna obitelj u borbi za identitet bošnjačko-muslimanskog naroda. Kao osnivači i nositelji aktivnosti političke organizacije "Mladi Muslimani", njegov otac i braća bili su osuđeni na zatvorsku kaznu. Krajem osammdesetih godina, cijela je obitelj bila angažirana na osnivanju prve muslimanske partije - Stranke demokratske akcije, čiji je prvi predsjednik bio Alija Izetbegović. Na konvenciji SDA u Mostaru 1990. godine izabran je za prvog predsjednika Gradskog odbora SDA Mostar. Iste godine biran je i u najviši stranački organ - Izvršni organ SDA BiH. Potom biva izabran za prvog predsjednika SDA za Hercegovinu. Uspješno organizira popis stanovništva 1991. godine kada Mostar po prvi put postaje grad sa relativno većinskim muslimanskim stanovništvom. Jedan je od osnivača Patriotske lige u Mostaru i BiH i među najzaslužnijim za organizaciju i pripremu muslimanskog naroda u Hercegovini za borbu protiv agresora.




Nema komentara:

Objavi komentar