nedjelja, 29. siječnja 2017.

Komisiji za reviziju državljanstva, AID svojevremeno predao 741 predmet stranih državljana, uglavnom Mudžahedina koji su na upitan način stekli državljansto.


Iz knjige: "Deda, Dedo i Babo Bosnu KOSili!", autora Munira Alibabića - Munje, bivšeg direktora AID-a BiH, OSS-a FBiH i nosioca brojnih drugih važnih funkcija.

Nakon napada Al-Kaide na SAD, nadležne službe u BiH su se počele ozbiljnije baviti problemom nezakonitih dodjela državljanstava stranim državljanima, uglavnom Mudžahedinima. Neuredne i zakamuflirane evidencije su otežavale početak sistemskog rada pa je AID-u palo u zadatak da sačini početnu informaciju - po regijama što je u rekordnom vremenu i učinjeno i došlo se do famoznog pregleda od 741 lica koja su na upitan način dobila državljanstvo, što je poslužilo kao polazište komisiji za reviziju državljanstava, koja je svaki slučaj sagledavala sa aspekta zakonitosti dodjele. Te prikupljene informacije su nedvojbeno potvrdile da je to bio projekat koji je naredio Dedo, a sprovodili Aga i njegovi saradnici - inspektori, pomoćnici i načelnici. Utvrđeno je niz zloupotreba, te su podnešene krivične prijave. E, i ovdje, kako i u drugom sistemskom kriminalu nastupa opstrukcija, pa su se ovi predmeti vukli po ladicama do sudske zastare.






Nema komentara:

Objavi komentar