srijeda, 4. siječnja 2017.

Njemačka učestvovala na uništavanju municije u BiH sa 600.000 EUR/Germany participated in destruction of ammo in BiH with 600.000 EUR

U Izvještaju parlamentarne istražne komisije za provjeru zakonitosti uništavanja MiMES-a od 25/07/2012., koji je zajedno sa dokumentacijom proslijeđen Tužilaštvu BiH na dalje postupanje naveden je dugogodišnji nedostatak pravnog osnova za ove aktivnosti UNDP-a u BiH (nedostatak procedura za skladištenje, uništavanje, kao i dalji promet eksploziva dobivenog procesom delaboracije u komercijalne svrhe).
Bez obzira na navedeno, Njemačka je potpisala još jedan ugovor kojim stavlja sredstva na raspolaganje UNDP-u u BiH. 


U izvještaju je decidno navedeno da su tokom provjere zakonitosti procesa uništavanja municije i minsko-eksplozivnih sredstava, naoružanja i vojne opreme postojale nepravilnosti. Uništavanje višaka nlje pratilo materijalno razduženje vojnih skladišta, tako da se uništena sredstva i dalje vode na stanju.
Za velike količine eksploziva dobivene procesom delaboracije ne postoje podaci gdje je završio i kako se njime prometovalo u komercijalne svrhe.
Istražna komisija nije uspjela u potpunosti rasvijetliti ulogu UNDP-a, koji je u proces uništavanja nestabilne municije i MiMES-a bio uključen od 1995. godine i koji je bez prethodno definiranih procedura od strane Ministarstva odbrane BiH preuzeo na sebe cijeli proces uništavanja MiMES-a, na osnovu Memoranduma o razumijevanju, potpisanog 2005. godine. Ministarstvo odbrane BiH i UNDP su potpisali Memorandum retroaktivno.

Nema komentara:

Objavi komentar