nedjelja, 15. siječnja 2017.

Izvješće o realizaciji međunarodne podrške sektoru pravosudnih institucija BiH (oktobar 2004-oktobar 2005)/ Report on the realization of international support to the sector of judicial institutions BiH (October 2004-October 2005)







Ured Registrara
Sud Bosne i Hercegovine



Kraljice Jelene 88
71 000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina




Sarajevo, 06.11.2005.godine

U ime Ureda registrara Suda Bosne i Hercegovine, Odjela I i II, objavljuje se ovo Izvješće o realizaciji međunarodne podrške sektoru pravosudnih institucija BiH koji obuhvaća razdoblje od listopada 2004. do listopada 2005. godine. Izvješće se sastoji od „Plana provedbe projekta; Izvješća o realizaciji projekta“ koji je Ured registrara objavio u listopadu 2004. godine, ažurirane verzije tog izvješća objavljene u lipnju 2005. godine, te izvješća o realizaciji od lipnja 2005. godine, uz dodatak Plana provedbe projekta za naredne četiri godine.

Ovo izvješće sadrži pregled aktivnosti ostvarenih u suradnji između Ureda registrara, Ministarstva pravde, predsjednice Suda BiH, Tužiteljstva BiH i Jedinice za zaštitu svjedoka u okviru Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPE. Prebacivanje prvog optuženika iz Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu u nadležnost Suda i Tužiteljstva BiH predstavlja simbolički najvažniji događaj u proteklih dvanaest mjeseci. Odlukom prizivnog vijeća MKSJ-a u predmetu Tužitelj protiv Stankovića utvrđuje se kao pravna činjenica da je Bosna i Hercegovina u potpunosti sposobna osigurati pravično suđenje i odgovarajući zakonski postupak prema domaćim i međunarodnim standardima. Taj povijesni događaj uslijedio je kao rezultat marljivog i stručnog rada brojnih domaćih profesionalaca i stranih stručnjaka koji su im pomagali tijekom proteklih nekoliko godina. Ovo izvješće detaljno prikazuje strukturu i proces njihovoga rada.

Izvješće sadrži i Plan o tranziciji i sukcesiji Ureda registrara s ciljem da njegovi kapaciteti formalno postanu sastavnica strukture sektora pravosudnih institucija u okviru koje je Ured registrara djelovao u proteklih dvanaest mjeseci. Proces integracije daleko je odmakao, što čini opravdanim smanjenje ovlasti Ureda registrara i njegovu transformaciju u jedan nadzorni i fiducijarni organ. U ovom izvješću detaljno je opisan plan integracije određenih radnih mjesta, koja se sada financiraju iz proračuna Ureda registrara, u domaći sustav.

U izvješću se također daje detaljan pregled financijskih obveza međunarodne zajednice i vlade Bosne i Hercegovine prema sektoru pravosudnih institucija BiH u naredne četiri godine. Neophodno je osigurati ovu potpora u cilju dugoročne održivosti sektora pravosudnih institucija BiH. Bez toga, pravda se neće provesti.

Suradnja koja je dovela do ostvarenja suštinskih i izvanrednih rezultata u proteklih dvanaest mjeseci mora se nastaviti u sljedeće četiri godine. Izuzetno je značajno da Bosna i Hercegovina nastavi napredovati u pravcu daljnjeg razvoja ovih pravosudnih institucija. Postignuti napredak rezultat je hrabrosti i stručne opredijeljenosti stotina ljudi. Njihova  predanost provođenju pravde dostojna je svakog poštovanja ali se u velikoj mjeri zasniva na vjeri da će međunarodna zajednica ostati aktivan partner u ovom procesu koliko to bude potrebno.


Srdačno,







Michael Th. Johnson
Registrar
Ured registrara
Odjel za ratne zločine, organizirani kriminal i gospodarstveni kriminal
Sud BiH



Nema komentara:

Objavi komentar