subota, 28. siječnja 2017.

Opći izbori u BiH održani 18/11/1990/ General Elections in BiH held on 18/11/1990

Na općim izborima u BiH održanim 18.11.1990. birani su članovi Predsjedništva, poslanici vijeća općina i vijeća građana, te odbornici skupština općina/gradova i na njima su učestvovale sljedeće stranke:
1. HDZ BiH - Hrvatska demokratska zajednica BiH
2. SDA BiH - Stranka demokratske akcije BiH
3. SDS BiH - Socijalistička demokratska stranka BiH
4. SK BiH - Socijalistička demokratska partija BiH
5. SSO demokratski savez BiH
6. SRSJ - Savez reformskih snaga Jugoslavije za BiH
7. DSS - Demokratski socijalistički savez BiH
8. MBO - Muslimanska bošnjačka organizacija BiH
9. Pokret zelenih BiH.

Zanimljiv je podatak da je Fikret Abdić dobio najviše glasova na nivou države, a nije postao prvi predsjednik Predsjedništva RBiH. Nijaz Duraković se izjasnio kao Musliman, dok su se Zlatko Lagumdžija i Ejup Ganić izjasnili kao Jugosloveni.

U Predsjedništvo RBiH izabrani su: Alija Izetbegović, Fikret Abdić, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Franjo Boras, Stjepan Kljuić i Ejup Ganić. Prvi mandat predsjednika Predsjedništva je preuzeo Alija Izetbegović. Za predsjednika Parlamenta RBiH izabran je Momčilo Krajišnik (SDS), a dopredsjednika Mariofil Ljubić (HDZ). Za predsjednika Vlade RBiH imenovan je Jure Pelivan (HDZ), a za dopredsjednike Muhamed Čengić (SDA), Rusmir Mahmutćehajić (SDA) i Milan Simović (SDS).

Kao izvor korištena knjiga Bošnjačko - hrvatski politički obračun,/ Ismet Hadžiosmanović - Mostar: 2004. (lektor: Farah Tahirbegić; recenzenti: Davor Marjan i Jasmin Jaganjac).







Nema komentara:

Objavi komentar