subota, 26. siječnja 2019.

Saopštenja za javnost o posjetama OSA/OBA - 2015.-2018 (https://web.archive.org/web/20190126142626/http://www.osa-oba.gov.ba/aktub.html)

https://web.archive.org/web/20190126142626/http://www.osa-oba.gov.ba/aktub.html

Saopštenja za javnost

 

Održan sastanak direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Obavještajno sigurnosne agencije BiH

Sarajevo, 27.12.2018. godine
Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i njegov zamjenik Ranko Vuković primili su danas u radnu posjetu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića.
Učesnici sastanka su razgovarali o saradnji u protekloj godini ostvarenoj kroz realizaciju zajedničkih aktivnosti, kao i o izazovima sa kojima se suočavaju sigurnosne agencije u BiH. Dosadašnja saradnja je ocijenjena izuzetno uspješnom te je obostrano iskazana opredijeljenost za njenim intenziviranjem u narednom periodu s ciljem očuvanja sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini.
Ovom prilikom direktor Direkcije Mirsad Vilić je uručio Zahvalnicu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH direktoru OSA/OBA-e BiH g.dinu Osmanu Mehmedagiću, za izuzetnu saradnju i pruženu pomoć prilikom realizacije brojnih zadataka Direkcije, a koje su u okviru njene zakonske nadležnosti.

 

Visoka delegacija BfV-a u posjeti OSA-i

Sarajevo, juli 2018. godine
Dana 19.07.2018. godine, visoka delegacija BfV-a (Savezni ured za zaštitu ustava, SR Njemačka) predvođena dr. Hansom-Georgom Maaßenom, predsjednikom, posjetila je sjedište OSA/OBA BiH gdje je domaćin radnog sastanka bio g. Osman Mehmedagić, generalni direktor.
Tokom predmetne posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire kao i trenutnim sigurnosnim izazovima.
Na kraju sastanka, obostarano je iskazana opredjeljenost i data apsolutna podrška za nastavak bilateralne saradnje u vezi sa pitanjima od zajedničkog interesa.

 

Radni sastanak predstavnika OSA/OBA BiH i Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Minstarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Banja Luka, 18.07.2018. godine
Dana 18.07.2018. godine, u Centru za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci, održan je radni sastanak predstavnika OSA/OBA BiH i Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Tužilaštva BiH, Minstarstva sigurnosti BiH, Agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Službe za poslove sa strancima i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.
Sastanak je organiziran na inicijativu OSA/OBA BiH s ciljem upoznavanja prisutnih predstavnika institucija o praktičnoj primjeni Zakona o OSA/OBA BiH, a u kontekstu Odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o OSA/OBA BiH.
Tokom sastanka je pojašnjen način djelovanja OSA/OBA BiH, s fokusom na procesu prikupljanja i obrade informacija te zaštite podataka, uz prezentaciju studije slučaja u kome je predstavljeno konkretno djelovanje u otklanjanju prijetnji koje se odnose na sigurnost građana BiH.
Na kraju sastanka je zaključeno da se saradnja između pravosudnog i sigurnosnog sistema mora pojačati u borbi protiv svih prijetnji usmjerenih protiv Bosne i Hercegovine, njenih institucija i građana.

 

Posjeta učesnika OSCE-ove škole „Mladi i sigurnost“ Centru za obuku OSA/OBA BiH

Banja Luka, juni 2018. g.
Dana 4. juna 2018. godine polaznici OSCE-ove četvrte generacije ljetne škole „Mladi i sigurnost“ posjetili su Centar za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci, gdje im je ukratko predstavljen rad Agencije i na taj način omogućeno bolje rezumijevanje njenog položaja i uloge u društvu. Ciljevi ovakvog vida edukacije su, između ostalih, promoviranje saradnje budućih stručnjaka u oblasti sigurnosti, omogućavanje razmjene ideja sa predstavnicima sigurnosnih i odbrambenih struktura u BiH, kao i sa predstavnicima međunarodnih agencija i institucija.

 

Sastanak predstavnika SIPA-e i OSA-e BiH

Sarajevo, maj 2018. godine
Dana 14.05.2018. godine u prostorijama OSA BiH u Sarajevu održan je radni sastanak između predstavnika SIPA-e i OSA BiH. Na sastanku se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima u borbi protiv organiziranog kriminala te je u tom smislu dogovorena saradnja na operativnom nivou koja će se u budućnosti intenzivirati.

 

Visoka delegacija SIA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, april 2018. godine
Dana 17.04.2018. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SIA-e (Državna obavještajna agencija Bugarske) predvođenu direktorom Dragomirom Dimitrovom.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma, organiziranog kriminala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i šire.
S tim u vezi, saradnja je ocijenjena otvorenom, intenzivnom i produktivnom te je na kraju zaključeno da se nastavi trend ovako dobrih bilateralnih odnosa.

 

Sastanak predstavnika tužilaštava svih nivoa u BiH i OSA/OBA BiH

Banja Luka, mart 2018. godine
Polovinom marta 2018. godine, u Centru za obuku OSA/OBA BiH u Banjoj Luci održan je radni sastanak između predstavnika tužilaštava svih nivoa u BiH i predstavnika OSA/OBA BiH.
Tokom sastanka razgovaralo se o domenu suprotstavljanja organiziranom kriminalu i sigurnosnim prijetnjama, posebno apostrofirajući odredbe Zakona o OSA/OBA BiH koje reguliraju ovu problematiku. Također, sastanak je iskorišten i da se tužioci upoznaju sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka i ulozi OSA/OBA BiH u njegovoj primjeni.
Na kraju je zaključeno, odnosno data je apsolutna podrška dosadašnjim oblicima saradnje, koje treba nastaviti, podržati i poboljšati, posebno na polju borbe protiv organiziranog kriminala i sigurnosnih prijetnji.

 

Uspješna saradnja FBI-ja i OSA-e

Sarajevo, 18.01.2018. godine
Dana 18.01.2018. godine u sjedištu OSA-e održan je sastanak između predstavnika FBI-ja i rukovodstva Agencije. Predstavnici FBI-ja su tom prilikom uručili plaketu generalnom direktoru OSA-e BiH gospodinu Osmanu Mehmedagiću i iskazali zadovoljstvo na dosadašnjoj izuzetno profesionalnoj i korektnoj partnerskoj saradnji između ove dvije institucije, sa posebnim osvrtom na angažman Agencije u slučaju „Kandić“.
Na kraju je iskazana obostrana opredijeljenost za daljnju saradnju na polju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

 

Zajedničko saopštenje za javnost
Visoka delegacija Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u posjeti Bezbjednosno-informativnoj agenciji R Srbije

Sarajevo, 02.11.2017. godine
Dana 02.11.2017. godine, delegacija OSA-e predvođena Osmanom Mehmedagićem, generalnim direktorom, i Trifkom Buhom, zamjenikom generalnog direktora, posjetila je sjedište BIA-e, gdje ih je dočekao generalni direktor Bratislav Gašić.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire, s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala, te su u vezi s tim dogovorene smjernice buduće saradnju, kao i aktivnosti na jačanju obavještajnih potencijala u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regionu tako i u odnosima između Srbije i Bosne i Hercegovine.
Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi trend dobre bilateralne saradnje.

 

Visoka delegacija SOA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, 26.09.2017. godine
Dana 26.09.2017. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danielom Markićem.
Tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa akcentom na borbi protiv terorizma, organiziranom kriminalu, jačanju obavještajnih potencijala kao i svim pitanjima od zajedničkog interesa u kontekstu aktuelnih dešavanja, kako u regiji tako i u relacijama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. S tim u vezi, saradnja je ocijenjena kao veoma produktivna, otvorena i intenzivna na svim poljima, te je zaključeno da ne postoje problemi koje opterećuju odnose dvije sigurnosno-obavještajne agencije.
Na sastanku je također bilo govora o nedavnom Izvještaju Sigurnosno-obavještajne agencije RH te je pojašnjeno da se, kako je i navedeno u Izvještaju, broj pristaša radikalnog tumačenja islama nije odnosio na Bosnu i Hercegovinu već na širu jugoistočnu regiju te je izrečen zajednički stav za još jačim angažmanom u povezivanju regiona po pitanju borbe protiv terorizma. Na kraju sastanka je zaključeno da se nastavi sa trendom dobre bilateralne saradnje.

 

Saopštenje za javnost povodom napada i pritisaka na OSA/OBA BiH

OSA/OBA BiH (u tekstu Agencija) sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH.  Shodno tome, Agencija prikuplja podatke  o svim prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine.  U prijetnje po sigurnost Bosne i Hercegovine spadaju: prijetnje teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost, a koje su štetne i po Bosnu i Hercegovinu.
O svim prikupljenim podacima, Agencija kontinuirano i pravovremeno obavještava institucije u Bosni i Hercegovini.
U skladu sa Zakonom o OSA/OBA BiH, Agencija ostvaruje maksimalnu saradnju sa domaćim institucijama, te asistira prilikom obavljanja poslova iz djelokruga tih institucija.
Također, organi BiH (Parlamentarna komisija za nadzor nad radom OSA/OBA BiH i Izvještajno- obavještajni odbor pri Vijeću ministara BiH) koji prate rad Agencije su redovno informirani o svim pitanjima iz njihove nadležnosti.
Agencija ostvaruje punu saradnju sa partnerskim službama,  kako sa onima  u regiji, tako i sa onima u Evropi i svijetu, s ciljem ustupanja i razmjene obavještajnih podataka iz njene nadležnosti.
Bez obzira na sve napade i pritiske, Agencija će nastaviti odlučno, predano i profesionalno da izvršava svoje zakonske dužnosti i zadatke. Nastavit će saradnju sa svim organima u Bosni i Hercegovini  s ciljem ustupanja  obavještajno-sigurnosnih podataka, te asistirati istim u provođenju njihovih zakonskih nadležnosti.
Također, Agencija će nastaviti sarađivati sa Tužilaštvima na svim nivoima s ciljem obavještavanja istih o počinjenim krivičnim djelima ili preventivno obavještavati o namjerama da se izvrše krivična djela.
U skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, Agencija će procijeniti potrebu obavještavanja javnosti o prijetnjama kojima je izložena Bosna i Hercegovina i svi njeni građani.

S poštovanjem,
OSA/OBA BiH

 

Pripadnici OSA-e učestvovali na NATO Advanced Training Course

Pripadnici OSA-e su učestvovali na kursu koji je organiziran od strane Vojne akedemije “General Mihailo Apostolski” - Skoplje, Makedonija, i Bugarske akademije nauka. Tema kursa je bila: „Borba protiv radikalizacije ISIS-a kroz cyber prostor u regionu jugoistočne Evrope“. Predavači su bili eminentni UN/NATO eksperti iz Amerike, Italije, Izraela, Njemačke, Turske, Velike Britanije i regiona jugoistočne Evrope.

 

Korektna i profesionalna saradnja SIPA-e i OSA-e BiH

Sarajevo, 22.02.2017.
Državna agencija za istrage i zaštitu iskazala je zahvalnost na pruženoj pomoći te iskazanoj profesionalnosti i korektnosti službenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH prilikom realizacije poslova i zadataka na suzbijanju organiziranog kriminala.

 

Pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH učestvovali u radu okruglog stola na temu "Primjena posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini"

Sarajevo, 13.12.2016.
Dana 13. decembra 2016. godine, pripadnici Agencije su prisustvovali radu okruglog stola na temu „Primjena posebnih istražnih radnji u Bosni i Hercegovini“, čiji organizatori su bili Centar za sigurnosne studije – BiH (CSS) i Ženevski centar za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF), te su svojim aktivnim učešćem u tematskim sesijama doprinijeli uspješnoj realizaciji predmetnog skupa.
Okrugli sto je ima za cilj da kroz aktivnu diskusiju svih učesnika analizira trenutno stanje u BiH u vezi sa korištenjem prikrivenih metoda prikupljanja podataka od strane organa za sprovođenje zakona i sigurnosnih službi.

Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA BiH održala javnu tribinu za predstavnike akademske zajednice u BiH

Sarajevo, 09.11.2016.
U organizaciji Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA BiH u zgradi Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) održana je javna tribina za predstavnike akademske zajednice u BiH.
Na tribini, čiji je cilj bio da se rad obavještajnog sektora približi građanima naše zemlje, posebno akademicima kao najkvalitetnijem dijelu društva, profesori i studenti iz cijele države (sa fakulteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zenici, Tuzli, Banjoj Luci, Mostaru i Kiseljaku) u razgovoru sa članovima Zajedničke komisije i pripadnicima OSA-e BiH imali su priliku da iznesu svoje stavove o trenutnom stanju sigurnosnog sektora u BiH, kao i svoje sugestije za budući rad, strukturu i profiliranje službenika u obavještajnom sektoru.
Nakon prezentacija o nadležnostima i radu Zajedničke komisije i Agencije, studenti i profesori postavljali su direktna pitanja službenicima OSA-e BiH i članovima PSBiH koji nadziru njen rad.
Ovom tribinom zaključen je ciklus ovogodišnjih aktivnosti na otvaranju obavještajne zajednice prema građanima, nakon što su slične aktivnosti ranije provedene u Mostaru i Banjoj Luci. Partneri Zajedničke komisije na ovom projektu su bili OSA BiH i Norveški institut za međunarodne odnose.

Posjeta učesnika OSCE-ove škole „Mladi i sigurnost“ Centru za obuku OSA BiH

Banja Luka, 17.10.2016.
Dana 17. oktobra 2016. godine, Centar za obuku OSA BiH posjetili su učenici druge generacije škole „Mladi i sigurnost“. Posjetu je organizirao OSCE u saradnji sa Interresornom radnom gupom za praćenje implementacije dokumenata „Sigurnosna politika BiH“ Vijeća ministara. Jedan od ciljeva škole je da se studenti iz oblasti sigurnosti sa univerziteta širom BiH, kao budući stručnjaci u ovoj oblasti, upoznaju sa mjestom i ulogom različitih institucija i oraganizacija unutar bosanskohercegovačkog sigurnosnog sektora. Ovom prilikom, učesnicima škole je predstavljen rad Agencije i omogućen obilazak Centra za obuku.

Visoka delegacija SOA-e u posjeti OSA-i

Sarajevo, 13.10.2016.
Dana 13.10.2016. godine, Osman Mehmedagić, generalni direktor OSA-e, i Trifko Buha, zamjenik generalnog direktora, primili su u uzvratnu posjetu delegaciju SOA-e predvođenu direktorom Danijelom Markićem.
Tokom posjete razgovaralo se o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu sa osvrtom na dosadašnju saradnju po svim pitanjima od zajedničkog interesa. Obostrano je ocijenjeno da je dosadašnja saradnja bila vrlo produktivna, te je zaključeno da će se nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

Predstavnik OSA-e BiH na regionalnom kursu „Analitičke istražne metodologije – HARM“

Sarajevo, 14 - 27.09.2016.
Zahvaljujući podršci Ambasade Velike Britanije, prestižna britanska tvrtka „Harquebus“ održala je od 14. do 27. septembra 2016. napredni regionalni kurs „Analitičke istražne metodologije – HARM“ u Sarajevu.
Nakon teorijskog upoznavanja, odabrani predstavnici domaćih i nekoliko regionalnih institucija iz obavještajne i vojno-sigurnosne sfere usvojili su najnovije tehnike analitičko-istražnog rada kroz praktične vježbe, što će zasigurno unaprijediti njihovu sposobnost blagovremenog i učinkovitog reagiranja na savremene obavještajno-sigurnosne izazove, kojima je izložena i naša zemlja.
Na kursu je sudjelovao je i predstavnik OSA-e BiH, što je odraz njezine strateške otvorenosti za usvajanje najnovijih tehnika obavještajno-sigurnosnog rada i permanentnu edukaciju njezinih zaposlenica i zaposlenika u svrhu što efikasnijeg izvršavanja zadaća iz domena njezinog rada u skladu s postojećom zakonskom regulativom naše zemlje.

Delegacija Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i State Departmenta u posjeti OSA-i

Sarajevo, 09.09.2016.
Generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH primio je u posjetu delegaciju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i State Departmenta koju je predvodio ambasador Jake Walles iz Ureda za borbu protiv terorizma. Na sastanku se razgovaralo o modusima proširivanja partnerstva u borbi protiv nasilnog ekstremizma, radikalizma i terorizma kao i identificiranju potencijalnih budućih područja za saradnju. Zaključeno je da Agencija ima punu podršku u daljnjem radu kako bi borba po pitanjima navedenih problematika bila što efikasnija.

„Jačanje odgovora krivičnopravnog sistema na terorizam u skladu sa načelima vladavine prava”

Sarajevo, 6. i 7.09.2016.
OSA BiH je učestvovala na seminaru „Jačanje odgovora krivičnopravnog sistema na terorizam u skladu sa načelima vladavine prava” kojeg je 6. i 7. septembra 2016. godine, u Sarajevu, organizirala Misija OSCE-a u BiH.
Seminar je imao za cilj unapređenje preventivnog djelovanja i borbe protiv terorizma kroz efikasno korištenje alata krivičnopravnog sistema kao i pružanje platforme za razmjenu iskustava, uz istovremeno podizanje svijesti o dobrim praksama koje su sadržane u „Rabatskom memorandumu o dobrim praksama za efikasan rad u suzbijanju terorizma u sektoru krivičnog pravosuđa“ Globalnog foruma za borbu protiv terorizma.

Sastanak sa predstavnicima Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Ministarstva sigurnosti BiH

Sarajevo, 01.09.2016.
Generalni direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić je učestovao na sastanku koji je organiziran na inicijativu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH, a u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine. Na sastanku su učestvovali i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva, njegova ekselencija Edvard Ferguson, te zamjenik komandanta Oružanih snaga i vojni ataše pri Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u BiH. Učesnici su razgovarali o trenutnim sigurnosnim izazovima koji se nalaze kako pred Bosnom i Hercegovinom tako i globalno. Ovom prilikom je još jednom istaknuta snažna opredjeljenost u očuvanju stabilnog i sigurnog okruženja u BiH.

Sjednica Operativne grupe

Sarajevo, 27.07.2016.
Predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije BiH su prisustvovali zajedničkom sastanku Udarne i Operativne grupe za borbu protiv terorizma koji se održao u prostorijama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Kao članica Udarne grupe za borbu protiv terorizma, Obavještajno-sigurnosna agencija će u punom kapacitetu, svim raspoloživim sredstvima pomagati rad Operativne grupe, koju čine predstavnici sigurnosnih i policijskih agencija u BiH, kako bi se što efikasnije suprotstavljali izazovima u borbi protiv terorizma.

Komandant EUFOR-a u posjeti OSA-i

29.04.2016. Sarajevo
Generalni direktor OSA-e BiH Osman Mehmedagić je u sjedištu Agencije primio u posjetu šefa snaga EUFOR-a za BiH general-majora Friedricha Schröttera.
Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u BiH, istaknuta je dosadašnja uspješna saradnja između EUFOR i OSA-e i data je podrška radu OSA-e BiH na polju sigurnosnih izazova s kojima se svakodnevno susreće.

OSA organizovala obuku iz oblasti zaštite tajnih podataka

04.04.2016. Sarajevo
OSA u saradnji sa Državnim bezbjednosnim organima, je organizovala obuku iz oblasti zaštite tajnih podataka za zaposlene u pravosudnim institucijama BiH. Cilj obuke je bio upoznavanje zaposlenih sa odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka te njihovo osposobljavanje za pravilno postupanje sa tajnim podacima.

IOM i OSA - “Pružanje podrške mladim u zajednicama u BiH”

26.02.2016. Sarajevo
Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) posjetili su sjedište Agencije gdje se razgovaralo na temu razvoja projekta deradikalizacije mladih. U cilju što bolje realizacije projekta, eksperti OSA-e su na sastanku iznijeli stručno mišljenje o uzrocima, stepenu i izvoru radikalizacije kod stanovništva u BIH posebno kod mladih ljudi.
Na kraju sastanka  je  zaključeno, da se u ovom slučaju mora djelovati  na bazi cijele zajednice, od odgojnih institucija pa do donošenja svih neophodnih zakonskih regulativa u BiH.
OSA potiče i druge vladine i nevladine organizacije da se kroz angažman u lokalnoj zajednici uključe na deradikalizaciji mladih kroz realizaciju raznih obrazovnih, kulturnih i sportskih aktivnosti. OSA ostaje opredjeljena u borbi protiv svih oblika ekstremizma, radikalizma i terorizma.

 

Posjeta generala Davida Petraeusa

25.02.2016. Sarajevo
Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija američke globalne investicijske kompanije „Kohlberg Kravis Roberts“ (KKR), koju je predvodio penzionisani general David Petraeus gdje se susreo sa generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem. Tema razgovora je bila borba protiv terorizma te aktuelna sigurnosna situacija u BiH i regionu. OSA BiH još jednom je potvrdila svoju opredeljenost u stvaranju što sigurnijeg ambijenta u BiH.

Delegacija  Švedske posjetila OSA-u

23.02.2016. Sarajevo
Sjedište Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine posjetila je delegacija predvođena ministrom unutrašnjih poslova Švedske, Andersom Ygemanom i ambasadorom Švedske u Bosni i Hercegovini, Nj.E. Frederikom Schillerom, gdje ih je dočekao generalni direktor Osman Mehmedagić.
Tokom posjete razgovarano je o aktuelnoj sigurnosnoj situaciji u regionu i šire s posebnim osvrtom na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, te su dogovorene smjernice za buduću saradnju po pitanjima navedene problematike.

 

Vojni atašei u posjeti OSA-i

23.02.2016. Sarajevo
Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine je 23.februara 2016.  godine organizovala brifing za predstavnike vojnodiplomatskog kora u Bosni i Hercegovini gdje su učesnici bili upoznati o trenutnoj sigurnosno-bezbjednosnoj  situaciji u BiH.

Uzvratna posjeta Ministra MUP-a RS-a

18.02.2016. Sarajevo
U uzvratnoj posjeti, Ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač se sastao sa generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem u sjedištu OSA-e. Na sastanku je razgovarano o realizovanoj saradnji u proteklom periodu te su dogovorene zajedničke aktivnosti za naredni period.

Izvršni obavještajni odbor

18.02.2016. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je prisustvovao sastanku Izvršnog obavještajnog odbora, na kojem je podnio izvještaj o radu u proteklom periodu, planiranim aktivnostima iz nadležnosti OSA-e BiH te o aktuelnim pitanjima i potrebama Agencije u narednom periodu.

Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Norveške u posjeti OSA-e

09.02.2016. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić primio u zvaničnu posjetu savjetnika ministra vanjskih poslova Kraljevine Norveške Olava Reinertsena, skojim je razgovarao o aktuelnim zbivanjima u regionu i Evropi. Obostrano je iskazana opredjeljenost za jačom saradnjom po pitanju trenutnih izazova s kojima se susreću ove dvije zemlje.

Mehmedagić i Ujić održali radni sastanak

02.02.2016. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa novoimenovanim Direktorom Službe za poslove sa strancima BiH Slobodanom Ujićem. Na sastanku su precizirani modaliteti i pravci buduće saradnje sa akcentom na još bolju i efikasniju razmjenu informacija po svim pitanjima iz nadležnosti ove dvije institucije.

Mehmedagić i Vilić održali radni sastanak

08.01.2016. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Čelnici obje institucije su dogovorili pravac buduće saradnje iz nadležnosti dvije institucije.

Mehmedagić i Mektić održali radni sastanak

23.12.2015. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa Ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem. Čelnici obje institucije su dogovorili bolju i efikasniju saradnju po svim pitanjima iz nadležnosti dvije institucije.

Parlamentarna komisija u obilasku OSA-e

23.12.2015. Sarajevo
Zajednička Komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH, predvođena predsjedavajućim Nikolom Špirićem, obavila je nadzornu posjetu sjedištu OSA-e BiH u skladu sa svojim Planom rada Komisije za 2015.godinu.

Mehmedagić i Stanić održali radni sastanak

23.12.2015. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je održao radni sastanak sa Direktorom Državne agencije za istage i zaštitu Pericom Stanićem. Čelnici obje institucije su dogovorili pravac buduće saradnje sa akcentom na blagovremenu i efikasniju razmjenu informacija po pitanju borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Novoimenovano rukovodstvo OSA BiH upriličilo prvu posjetu MUP-u RS

09.12.2015. Banja Luka
Generalni direktor Osman Mehmedagić i Zamjenik generalnog direktora Trifko Buha su posjetili Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske te se sastali sa ministrom Draganom Lukačem i Direktorom Policije Gojkom Vasićem. Glavna tema sastanka je bila saradnja između OSA-e BiH i MUP-a RS te je dogovoreno intenziviranje obavještajne saradnje po svim pitanjima iz nadležnosti dvije institucije.

Sastanak Udarne grupe

03.12.2015. Sarajevo
Delegacija OSA BiH, predvođena Generalnim direktorom Osmanom Mehmedagićem, prisustvovala je sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma. Glavna tema sastanka se odnosila na trenutne aktivnosti u borbi protiv terorizma, praćenje i prevenciju aktivnosti koje su u vezi sa terorizmom.

Sastanak sa Hoyt Brian Yee

02.12.2015. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić je prisustvovao sastanku sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Aziju Hoyt Brian Yee koji je održan u zgradi Predsjedništva BiH. Na sastanku se razgovaralo o trenutnoj sigurnosnoj situaciji u BiH sa aspekta borbe protiv terorizma. OSA BiH je naglasila svoju oprijedeljenost da aktivno učestvuje u antiterorističkoj koaliciji protiv ISIL-a kroz intenzivnu saradnju sa domaćim i međunarodnim partnerima.

Mehmedagić održao radni sastanak sa čelnicima MUP FBiH

30.11.2015. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić održao je radni sastanak sa Ministrom unutrašnjih poslova FBiH Aljošom Čamparom i direktorom Federalne uprave policije Draganom Lukačem. Razgovarano je o stanju sigurnosti u FBiH s posebnim akcentom na nedavne događaje u zemlji i regionu s aspekta borbe protiv terorizma i organizovanog kriminala. Iskazana je obostrana opredijeljenost za poboljšanjem saradnje radi stvaranja što sigurnijeg ambijenta u zemlji.

 

Mehmedagić i Salihović održali radni sastanak

26.11.2015. Sarajevo
Generalni direktor Osman Mehmedagić, njegov zamjenik Trifko Buha i glavni inspektor Damir Bevanda primili su u radnu posjetu glavnog tužioca Gorana Salihovića s najvišim zvaničnicima Tužilaštva BiH. Na sastanku se razgovaralo o saradnji i obavještajnoj podršci OSA-e u krivičnim postupcima koje vodi Tužilaštvo BiH. Čelnici obje instutucije su naglasili svoju opredijeljenost za što boljom i efikasnijom saradnjom po svim pitanjama iz nadležnosti OSA-e i Tužilaštva BiH.

Radni sastanak sa SIPA-om i Tužilaštvom

21.11.2015. Sarajevo
U zgradi Tužilaštva Bosne i Hercegovine  održan je radni sastanak na kom su prisustvovali glavni tužilac, Goran Salihović, Direktor Državne agencije za istrage i zaštitu, Perica Stanić i generalni direktor obavještajno-sigurnosne Agencije, Osman Mehmedagić. Na sastanku su dogovorene daljne zajedničke aktivnosti po pitanju borbe protiv terorizma.

Foto galerija

Često postavljana pitanja

Koji su osnovni zadaci Agencije?
Ko i kako kontroliše rad Agencije?
Kako se prikupljaju podaci?
Kako se dobije ovlaštenje za presretanje komunikacija?
Mogućnost zaposlenja u Agenciji?

Objave za javne nabavke


Nema komentara:

Objavi komentar