utorak, 15. siječnja 2019.

Ko su "buhe" u obavještajnom sektoru: Jedna se preziva Špirić, voli brzu vožnju, kafanske tuče i državne plaće (faktor.ba 21.09.2017.)

https://faktor.ba/vijest/ko-su-buhe-u-obavjestajnom-sektoru-jedna-se-preziva-spiric-voli-brzu-voznju-kafanske-tuce-i-drzavne-place-265570

Ko su "buhe" u obavještajnom sektoru: Jedna se preziva Špirić, voli brzu vožnju, kafanske tuče i državne plaće

objavljeno: 21.09.2017. u 21:27

Obavještajni sektor u Bosni i Hercegovini, slikovito nam je jučer na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH opisao Nikola Špirić, kao "vreća buha" koje negdje moraju da grickaju, peckaju i da ujedaju. 

Da je Špirić stručnjak za etnomologiju, do jučer nismo znali, ali je od ranije poznato da je vrstan poznavatelj prilika u bosanskohercegovačkom obavještajnom i paraobavještajnom sektoru. Jedna od "obavještajnih buha", kako ih je Špirić nazvao,zove se Aleksandar Špirić. Uposlenik je Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i sin je Nikole Špirića.
Prije nego što je postao obavještajna buha, mlađi Špirić je kao student upravljao kadrovskom politikom Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Profesori kojima prezime Špirić nije bilo dovoljno barem za "šesticu" u Aleksandrovom indeksu su nagrađivani otkazima. Ta je sudbina zadesila banjalučkog profesora Ratka Kraravušića. Iako je od njega zatraženo da "bude blagonaklon prema studentu Špiriću", ovaj je to odbio, što je označilo i kraj njegove karijere na Ekonomskom fakultetu. "Šestice" u indeksu su studentu Špiriću bile prihvatljive, dok, kada su automobili u pitanju, nije dolazilo u obzir ništa ispod "osmice" pa je junior studentske dane kratio brzom vožnjom u svom luksuznom Audiju A8.
U vreću buha je mlađi Špirić upao nedugo nakon okončanja studija. Zaposlen je, uprkos izostanku potrebnih kvalifikacija, u banjalučkom uredu OSA-e. U imovinskom kartonu iz 2010. godine njegov je otac naveo da Aleksandrova mjesečna primanja iznose 3.600 KM mjesečno. Nije loše za prvo radno iskustvo. Pored solidnih sinovih primanja, novitet u Špirićevom imovinskom kartonu iz 2010. godine je, za razliku od četiri godine starijeg kartona, bio i Aleksandrov 150.000 KM vrijedan stan u Beogradu.

Imovinski karton Nikole Špirića iz 2010. godine koji se odnosi na primanja i imovinu sina Aleksandra

Pobrinuo se brižni otac da beogradski stan ne ostane prazan. Pri trgovini za raspodjelu mjesta u Vijeću ministara 2012. godine je, pored pozicije ministra finansija i trezora za sebe, Špirić za sina uspio isposlovati poziciju prvog sekretara Ambasade BiH u Srbiji. Zahvaljujući potpisanom protokolu između BiH i Srbije, prema kojem obavještajci jedne zemlje mogu raditi u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u drugoj državi, Akeksandar Špirić se preselio u Beograd.
Iako je promijenio prebivalište, nije promijenio navike, poput sklonosti ka brzoj vožnji. U jednoj takvoj je 2014. godine uspio uništiti službeni automobil Ambasade BiH.

Slupani automobil Ambasade BiH u Srbiji

Ostavio je dubok trag obavještajac Špirić i na beogradskim splavovima, koji ga pamte po bahatosti i incidentima u kojima je učestvovao. Sinova obavještajna i diplomatska karijera nije spriječila oca Nikolu da se "progura" na mjesto predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, iako je i više nego očigledno da se radilo o sukobu interesa.
Sa te je pozicije tek nedavno smijenjen i to ne zbog sukoba interesa već zbog falsificiranja dokumenta Zajedničke komisije, kojeg je Špirić sročio, potpisao i bez znanja svojih kolega poslao OSA-i. Bio je to još jedan pokušaj diskreditiranja ove Agencije, nakon što prethodni sa izmišljenom aferom "Ušće" nije urodio plodom.
Mnogo zna, ne sumnjamo, Nikola Špirić i o paraobavještajnim službama u BiH. Jednom takvom rukovodi Risto Zarić, nekadašnji zamjenik direktora OSA-e, čiji je vozač Dragan Savić ukrao dokument OSA-e i dostavio ga "anonimno" Nenadu Stevandiću, zastupniku u Narodnoj skupštini RS-a i članu uže porodice Nikole Špirića. Mogao bi nešto Špirić reći i o ilegalnom prisluškivanju, ali ne onom kojeg pripisuje OSA-i, već prisluškivanju zvaničnika Saveza za promjene mobilnim prislušnim uređajima za potrebe njegovog SNSD-a.
To nije spriječilo Špirića da, nekoliko dana nakon što je golišavim fotografijama oplemenio vremensku prognozu RTRS-a, upozorava na pogubnost djelovanja paraobavještajnih službi po odnose sa Srbijom i Hrvatskom.
- Obavještajni sektor mora biti u funkciji politike koja zagovara dobrosusjedske odnose. Ovo što se dešava je kontra pravac od toga – kazao je Špirić.
S obzirom da se zna koje političke opcije u BiH su "prvaci" u gajenju dobrosusjedskih odnosa i zastupanju interesa Srbije i Hrvatske u našoj zemlji, Špirić je, sasvim slučajno, priznao namjeru da se OSA mora staviti u funkciju SNSD-a i HDZ-a, što je zapravo pozadina višemjesečnih nasrtaja na rad te Agencije.

Nema komentara:

Objavi komentar