ponedjeljak, 14. siječnja 2019.

Soros platio kauciju za Šaćirbeja (vijest objavljenu u Oslobođenju prenio b92 20-08-2004)

https://web.archive.org/web/20190114170902/https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2004&mm=08&dd=20&nav_category=16&nav_id=148859

Soros platio kauciju za Šaćirbeja

Beograd --
IZVOR: FONET, OSLOBOĐENJE (SARAJEVO) 
 
Džordž Soros platio je 322.000 dolara kaucije, kako bi Muhamed Šaćirbej bio pušten iz ekstradicionog pritvora u Njujorku. 

Sud u Njujorku je za bivše ministra inostranih poslova Republike Bosne i Hercegovine i ambasadora pred UN Muhameda Šaćirbeja odredio uplatu kaucije od milion dolara, a njegov otac Nedžad Šaćirbegović je na to ime založio kuću u SAD, procenjenu na 678.000 dolara, što uz novčani prilog Sorosa čini potrebnih milion dolara. 

Nedžad Šaćirbegović je za sarajevsko Oslobodjenje rekao da je za puštanje njegovog sina na uslovnu slobodu tražena suma od šest miliona dolara, ali da ostatak novca nije položen u novcu. "Četvorica američkih biznismena potpisala su garanciju da će platiti pet miliona dolara, ako se Muhamed ne odazove pozivu suda", rekao je on, ali nije želeo da otkrije imena ljudi. 

Šaćirbegović je naveo da se radi o Jevrejinu, katoliku, protestantu i muslimanu. Prema njegovim rečima, država koja traži ekstradiciju dužna je da plati troškove izručenja, pa bi Vlada Federacije BiH u ovom trenutku za to trebalo da plati dva miliona dolara. 

Muhamed Šaćirbej optužen je za nenamensko trošenje 2,4 miliona dolara u vreme kada je bio ambasador BiH u Njujorku. On je, kada je postao državljanin SAD, promenio prezime iz Šaćirbegović u Šaćirbej.

Nema komentara:

Objavi komentar