srijeda, 30. siječnja 2019.

Patriot Online (28/02/2005) - Orao, NATO istražuje 700 bh. državljana iz islamskih zemalja ...

https://web.archive.org/web/20070703113807/www.patriotmagazin.com/arhiva/0158/index.htm

 
 
   ARHIVA               
BROJ 158
28. 02. 2005.
Srpska književnost 19. vijeka (25)
Jovan Jovanović Zmaj je jedan od najpoznatijih srpskih pjesnika 19. vijeka: liričar, urednik mnogih književnih listova i dječijih časopisa, pisac rodoljubive poezije, satiričar i humorista, ljekar, dramaturg i prevodilac. Mnoga su njegova zanimanja bila, raznovrsno djelo koje je ostavio za sobom, a još raznovrsnije i oprečnije kritike koje je ono izazvalo. No svi se kritičari gotovo jednodušno slažu u tome da je Zmaj naš možda najveći dječiji pjesnik, na čijoj poeziji su odrastale i j oš odrastaju generacije dječije populacije















































NATO istražuje 700 bh. državljana poreklom iz islamskih zemalja
NATO-štab u Bosni i Hercegovini sastavio je spisak sa imena 700 naturalizovanih građana BiH poreklom iz islamskih zemalja i dostavio ga Tužilaštvu u Sarajevu, saznaje Patriot u dobro obaveštenim diplomatskim krugovima.
Ti izvori navode da NATO od Tužilaštva BiH zahteva da proveri ko je od navedenih lica sa pomenutog spiska "dobio državljanstvo BiH po osnovu učešća u oružanim snagama" tokom građanskog rata u BiH.
"U propratnom dokumentu NATO eksplicitno zahteva od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se svim onim licima iz islamskih zemalja koja su državljanstvo BiH dobili tako što su učestvovali u ratu, državljanstvo odmah oduzme i da se svi takvi ekspresno proteraju sa ovih prostora", tvrdi naš izvor.
On dalje kaže da se NATO odlučio na ovaj korak kako bi umanjio opasnost od eventualnih terorističkih akcija, ali i uticaj Al Kaide i ostalih islamskih radikalnih grupa koje nesmetano više od decenije deluju na ovim prostorima "i regrutuju mladiće islamske veroispovesti za svoje zle namere".
"Štab NATO u BiH ima dva zadatka – prvi je obračun sa teroristima, kojih nije mali broj, i drugi je hapšenje svih optuženih za ratne zločine", kaže naš sagovornik, dodajući da je ovakav potez Alijanse sasvim logičan.
Prema njegovim rečima, NATO ne može ignorisati upozorenja koja dolaze od najvažnijih i najsnažnijih obaveštajnih agencija, "prema kojim je BiH dobar domaćin islamskim fundamentalistima i na čijoj teritoriji postoji nekoliko terorističkih kampova u kojima se obučavaju ovdašnji radikalni islamisti".
"NATO se odlučio da se na najjednostavniji način obračuna sa militantima tako što će ih domaće vlasti proterati sa ovih prostora", tvrdi naš sagovornik, dodajući da se među naturalizovanim bh. državljanima nalazi veliki broj mudžahedina koji su tokom rata u BiH počinili prava zverstva.
On navodi da je ovaj potez samo uvod u veliku akciju koju priprema NATO-štab, a čija je suština obračun sa radikalnim krilom Stranke demokratske akcije.
"Obračun sa radikalnim krilom SDA uslediće narednih meseci, jer je NATO sakupio dovoljan broj dokaza o bliskim vezama pojedinih visokih funkcionera ove partije sa terorističkim organizacijama širom sveta", kaže naš izvor i dodaje da je optužnica protiv Hasana Čengića takođe sastavni deo obračuna sa bh. militantima.
Mikerević zloupotrebio funkciju predsednika Vlade
Bivši premijer Republike Srpske Dragan Mikerević znao je kako da spoji ugodnu poziciju predsednika Vlade sa onim što je njegova lična korist. Pozicija premijera pruža dosta mogućnosti, pa i onu da sami sebi sređujete poslove. Tako je Mikerević, a sve zloupotrebljavajući premijersku poziciju, pogodio da on bude taj koji će izvršiti procenu državnog kapitala u "Orlu" nakon što je doneta odluka da se ovaj vojni vazduhoplovni zavod transformiše u osnovna državna preduzeća. Nakon afere "Orao", u kojoj je ova firma optužena da je kršila embargo Ujedinjenih nacija na isporuku naoružanja i vojne opreme Iraku, Vlada RS je donela odluku da svi vojni zavodi u RS do 31. novembra 2003. godine moraju biti transformisani u osnovna državna preduzeća. Ceh za aferu "Orao" platio je tadašnji srpski član Predsedništva BiH Mirko Šarović, koji je podneo ostavku na tu funkciju.
Neki su, međutim, na "Orlu" i profitirali, poput bivšeg premijera Mikerevića. Svesno zloupotrebljavajući premijersku funkciju, Mikerević se pogodio da on bude taj koji će izvršiti procenu kapitala u "Orlu" nakon što je odlučeno da se ovo preduzeće iz vojnog transformiše u osnovno državno preduzeće. Mikerević je za posao, koji je sam pogodio, angažovao više ljudi, a novac za ovaj projekat išao je posredstvom Ekonomskog fakulteta u Banjaluci. Nekima od ljudi koji su radili na tom projektu i povukli najteži deo posla – isplaćena je tek polovina od utvrđenog honorara.
Biće da su najveći deo kolača od ovog posla prigrabili bivši premijer Mikerević i njegov mentor, profesor Rodić iz Beograda.
Zašto Pavić ne voli "Intereks"
Patriot je u prošlim brojevima objavio da je trgovačka firma " CDEB " ( " Intereks " ) ispunila sve konkursne uslove i dobila sve potrebne saglasnosti opštinskih organa u Prijedoru, uplatila 200 hiljada maraka dažbina, ali nije dobila mogućnost da gradi tržni centar.
Nakon toga sud je naložio Skupštini opštine da omogući firmi "CDEB" da ostvari svoje pravo i izgradi tržni centar, ali su se odbornici Demokratskog narodnog saveza i deo odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata oglušili na zahteve suda i 8. 02. 2005. godine na sednici SO Prijedor odbili da izvrše pomenutu pravosnažnu sudsku presudu, donesenu 13. 09. 2004. godine.
Iza takve odluke odbornika stoje Marko Pavić, načelnik opštine Prijedor i šef DNS-a, i Milorad Dodik, lider SNSD-a.
Z a svaku skupštinsku odluku, pa i za ovu, nužno je napisati obrazloženje, ali kada je Prijedor u pitanju, tu postoji izuzetak. U toj opštini ne pišu nikakva obrazloženja, a posebno kada je firma "CDEB” u pitanju. Razlog je samo jedan – nemaju šta obrazložiti, odnosno Pavić i društvo nemaju niti jedan jedini validan i u zakonu utemeljen argument koji bi mogli navesti kao razlog zbog kojeg su odbili da izvrše pomenutu sudsku odluku. A nije da nisu pokušali doći do obrazloženja. Danima su Pavić i društvo većali šta da napišu i kako da obrazlože nepoštivanje sudske odluke, da bi na kraju načelnik opštine došao do genijalnog rešenja: "Nećemo napisati ništa."
Zaista jadna situacija koja samo pokazuje svu beskrupuloznost prijedorskih moćnika, koji po svaku cenu pokušavaju da spreče sve legalne tokove, kako bi nastavili loviti u mutnom, protežirajući sivu ekonomiju nad uređenim tržištem.
Pravo pitanje zato glasi: Zbog čega Paviću smeta "CDEB"? Razloga je mnogo, a najznačajniji je svakako onaj da je ta firma multietnička i da bi se u njoj, sem dvadesetak srpskih mladića i devojaka, zaposlilo isto toliko lica bošnjačke nacionalnosti.
Takođe, poznato je da "Intereks" plaća najveće poreze i doprinose u svojoj delatnosti, što Paviću nikako ne odgovara, jer će se naputi budžet opštine Prijedor.
Razlog je i što ova firma poštuje sve zakone i sve poslovne transakcije su im registrovane i legitimne, a to je za Pavića katastrofa, jer tamo gde nema "crnih” para, nema ni njega.
Problem Paviću je i što "Intereks" svojim radnicima daje najbolje plate, što Pavić nikako ne može dozvoliti, jer bi onda, sem njega i njegove prijedorske klike, u tom radu još poneko dobro živeo.
Razlog je i što je "Intereks" strana firma, a poznato je da je proklamovana politika Pavića i hoštaplera onemogućavanje dolaska stranog kapitala u BiH, jer oni najbolje vladaju u totalnoj neimaštini, a kada se tome doda da "Intereks" ima i najniže cene, onda je stvarno neprihvatljivo da ta firma radi u Prijedoru, kako ne bi uništili konkurenciju, koju čine Pavićevi finansijeri.
Sve u svemu, najveći Pavićev razlog svakako je činjenica da on od jedne takve firme ne može imati nikakvu ličnu materijalnu korist i zato joj i ne da da počne sa radom .
Stoga ne čudi da je izjavio kako će on lično, ukoliko se ipak dogodi da "CDEB" počne sa radom u Prijedoru, "stajati ispred "Intereksa" i odvraćati kupce da ne ulaze unutra i da ne kupuju".
Ne bi nas začudilo ni da baci koju bombu.

Zloupotreba službenog položaja
Svetozar Mihajlović, Jovo Kosmajac, Biljana Mijatović i Risto Trbić sjedili su u petak protekle sedmice na optuženičkoj klupi bijeljinskog Osnovnog suda. Oni se terete da su od 1988. do 2001. godine zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja rukovodilaca Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske (PIO), te omogućili bespravnu izgradnju i prodaju stambeno-poslovnih objekata. Vještak ekonomske struke Drago Cacanović je izlažući, po zahtjevu tužioca, dopunjene tačke nalaza i mišljenja vještačenja, rekao da ostaje pri ranijem mišljenju da je ugovorena vrijednost radova veća od fakturisanih vrijednosti izvedenih radova.
Tokom procesa svjedok optužbe i bivši direktor bijeljinske filijale Fonda PIO Milorad Solaković ustvrdio je da investicije u izgradnje stambeno-poslovnih objekata u Bijeljini, Palama, Trebinju, Skelanima i Vlasenici nisu imale za posljedicu smanjenje penzija. Na direktno pitanje zamjenika okružnog tužioca Danice Stjepanović da li su postojali opravdani razlozi za izgradnju i ko je donio odluku o pokretanju investicije, Solaković je rekao da je to bilo u isključivoj nadležnosti direktora Svetozara Mihajlovića. "Odluku je donio direktor Mihajlović, zajedno sa članovima Upravnog odbora i predstavnicima regionalnih udruženja penzionera", rekao je Solaković. "U toku rata su formirane tri filijale Fonda PIO: u Bijeljini, Palama i Trebinju. One su imale minimalne uslove za rad. Shodno tome, na sjednicama Upravnog odbora nametnulo se pitanje opravdanosti i potrebe izgradnje stambeno-poslovnih zgrada", pojasnio je prethodno. Fond PIO RS je, prema njegovim riječima, u periodu od 1998. do 1999. godine poslovao sa pozitivnim rezultatima.
Sljedeći pretres pred Sudskim vijećem, kome predsjedava sudija Dušan Tošić, zakazan je za 17. mart. Tada će se pristupiti izvođenju dokaza odbrane. Inače, zgrada Fonda PIO RS u Bijeljini već je bila predmet istrage protiv bivših građevinskih inspektora opštine Bijeljina zbog kršenja urbanističkog plana grada i povećane spratnosti, a u javnosti se vlasništvo nad nadograđenim stanom na vrhu zgrade dovodi u vezu se jednim od ključnih svjedoka ovog suđenja.

Šta bi rekao Galileo?!
Da čovjek ne povjeruje kakva se strka digla u Federaciji Bosne i Hercegovine nakon što je Miodrag Deretić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, najavio da će pred Ustavnim sudom BiH biti podnesena tužba protiv federalnog Zavoda PIO/MIO. Tužbu je Deretić najavio zbog toga što Federacija kontinuirano opstruiše prihvatanje odluke Doma za ljudska prava BiH o tome da penzioneri u BiH treba da primaju penzije iz onog fonda na čijem području su je i zaradili. Prema ovoj odluci, više hiljada penzionera koji sada penzije primaju iz Fonda PIO RS a zaradili su je na teritoriji današnje Federacije, prešli bi na teret Fonda iz Federacije. To bi bilo i pravično rješenje i sasvim u skladu sa onim što je odlučio Dom za ljudska prava. Jer, kako je uopšte moguće pomisliti da penzioneri Srbi koji su iz Federacije tokom rata izbjegli, na primjer, u Srbiju penzije primaju iz Fonda PIO RS, sa kojim nemaju nikakve veze?! Naravno, po starom dobrom receptu, iz Federacije rješenje problema ne vide u tome da ispoštuju ljudska prava ovih ljudi, nego smatraju da će sve biti O. K. ako se penzijsko-invalidski fondovi entiteta – ujedine. Još samo što nije rečeno da je to evropska praksa. Zaista smiješno s obzirom na to da se zna da velika većina zemalja ima i po više penzijskih fondova a radnici se odlučuju da doprinose uplaćuju u onaj fond koji će im u starosti donijeti najbolja primanja. Kod nas se, međutim, sve pretvara u politiku. Po pravilu, onu "SDA-ovsku", u kojoj se Zemlja ne okreće oko Sunca nego oko Sarajeva.

Tomljenović ponovno u akciji protiv RS
Potpredsjednik Republike Srpske Ivan Tomljenović poslije kraće pauze nedavno je nastavio sa svojim egzotičnim izjavama uperenim protiv opstanka ovog entiteta. Ovoga puta Tomljenović je pred novinarima glasno zaključio da u Evropu treba da idemo bez entiteta (naročito bez Republike Srpske).
Kako je potpredsjednik rekao novinarima, "i tvorci Dejtonskog sporazuma su predvidjeli Republiku Srpsku i Federaciju BiH samo kao prelazne forme". Samo se, kako je rekao, čekalo da situacija sama pokaže da su entiteti prepreka bržem ulasku BiH u Evropsku uniju. Zato bi, "mudro" je "zaključio" Tomljenović, nadležnosti entiteta trebalo prebaciti na zajednički nivo, a onda lijepo krenuti u Evropsku uniju i "boriti se za identitet BiH u toj organizaciji". Još je nedostajalo da, poslije ovakvih "dobronamjernih" prijedloga po srpski narod, potpredsjednik uzvikne "eureka" pa da mu onda svi aplaudiramo. Ovako – ostaje samo gorčina zbog činjenice da u samom vrhu entitetskih institucija sjede oni koji Republici Srpskoj ne žele dobro. To što ni ovaj put kao i nikada ranije Tomljenović nije našao za shodno da argumentuje svoje tvrdnje samo govori o pravoj strani njegovog političkog angažmana, koje, koliko god to nepristojno zvučalo, ne predstavlja ništa drugo nego papagajsko ponavljanje onog što zagovornici unitarne BiH iz Sarajeva pokušavaju nametnuti kao "dobar" okvir za dalji napredak BiH. Takve inicijative koje obično dolaze iz usta predstavnika radikalnog krila Stranke demokratske akcije ne predstavljaju, naravno, ništa drugo do težnju za stvaranjem uslova neophodnih za uspostavu sistema u kojem će glavnu riječ voditi samo jedan narod. Tim više su za čuđenje slične izjave potpredsjednika Tomljenovića, koji svoju funkciju obavlja kao predstavnik hrvatskog naroda. U unitarnoj državi BiH, u to nema sumnje, i Srbi i Hrvati bili bi tek "remetilački" faktor na putu uspostave "islamske države", koju je osnivač SDA Alija Izetbegović u detalje opisao u svojoj Islamskoj deklaraciji . Nažalost, prije bi se moglo raći da Tomljenovićeve težnje idu u tom pravcu nego u smjeru koji bi vodio ka zastupanju interesa onih koje bi trebalo da predstavlja. Na svu sreću, njegova politička snaga (i popularnost među glasačima, koji su mu dali par stotina glasova) taman je dovoljna da se inicijative koje iznosi i ne uzimaju ni najmanje ozbiljno.

OUN u funkciji SAD (2)
Poslije raspada bipolarnog svijeta OUN se nalazi pod tutorstvom i u funkciji instrumentarija preostale velesile. Zbog toga njegove institucije često služe za pokriće agresivnih akata kao što je bio slučaj sa Jugoslavijom, Afganistanom, pa (vjerovatno) i Irakom – donošenjem post festum odluka kojima je sankcionisano činjenično stanje dajući mu pri tome pravni međunarodni legitimitet. Može se bez pretjerivanja povući paralela današnjeg stanja u međunarodnim odnosima sa imperijalnim osvajanjem Japana, Njemačke i Italije u predvečerje Drugog svjetskog rata i uloge Društva naroda



Građevinski dio radova na izgradnji druge faze graničnog prelaza Rača već su završeni, što je šezdest dana prije roka i trenutno je u toku priprema za dobijanje upotrebne dozvole, kaže za Patriot Dubravko Rodić, menadžer projketa, u ime Svjetske banke. Granični prelaz Rača bi, ukoliko se postigne dogovor između Savjeta ministara BiH i SiCG, mogao poput graničnog prelaza Izačić, između BiH i Hrvatske, postati zajedničko radno mjesto za carinske i druge granične organe BiH i SiCG.
"Kolege iz Srbije su već bile ovdje i pogledale prelaz. Ima dovoljno mjesta za sve, dok oni tamo preko Save nemaju dovoljno prostora za gradnju. Zasada je na savjetima ministara da pokušaju da ponađu dogovor", kaže Rodić.

Internacionalni festival starina na Sokocu
U subotu je u hotelu "Karavan" na Sokocu održan Internacionalni festival starina. Svoje mjesto na ovoj manifestaciji našle su umjetničke slike, razne rukotvorine, radovi u drvetu, heklanja, štrikanja, stara jela kao što je sir u kačicama iz Crne Gore, majstori za spravljanje tradicionalnih nacionalnih jela, kulturno-umjetnička društva iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore i Ukrajine, stare pjesme i igre, majstori koji se bave starim i pomalo već zaboravljenim zanatima, ali i ambasadori brojnih zemalja.

Haški tribunal
Sada Tihić i ini među Bošnjacima koji se ne mogu pomiriti sa rušenjem stereotipa o tome da su pripadnici njihovog naroda bili isključive žrtve rata u BiH pokušavaju oživeti tezu o Haškom tribunalu kao političkom sudu, dajući tako za pravo političkim i drugim predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda koji tvrde isto. Svi oni zajedno, iz sličnih pobuda, koje nisu i ne mogu biti interes naroda koji predstavljaju, čine antihaški lobi, koji je glavni kočničar u procesu utvrđivanja istine o ratu u BiH, koja je, opet, preduslov za pomirenje među ovdašnjim narodima

Na vest o smrti profesora Mile Bratića (Odžak kod Sarajeva, 1960, Atlanta, 2004), autora potresne autobiografske knjige Krik iza zidova tamnice - Zapis iz sarajevskog " Silosa"
Srpsko-englesko izdanje Bratićeve knjige-svedoka o zloglasnom Izetbegovićevom koncentracionom logoru za Srbe "Silos" u Tarčinu već je obišlo svet i knjiga se poodavno nalazi i na "haškom stolu" nezaobilazne Karle del Ponte. Kroz 536 Izetbegovićevih logora prošlo je, uz neviđenu torturu, vise od 55 hiljada Srba. Najtežim stradanjima bili su izloženi (i prepušteni sami sebi) Srbi iz Sarajeva i okolnih gradskih i prigradskih
naselja (Ilijaš, Hrasnica, Sokolović kolonija, Vogošća, Hadžici, Trnovo...). Na promociji ovog Bratićevog Krika u Las Vegasu krajem 2003. godine jednoglasno je prihvaćen predlog Dragana Goluba, bivšeg zatočenika logora "Silos", da se formira Udruženje srpskih logoraša u dijaspori

Smijeh u Narodnoj skupštini
Postoje, međutim, i druge verzije ove priče. Prema jednoj od njih zloglasni SDS-ovci jesu pokušali podmititi Kalabića, ali nisu mu nudili samo novac već i poklone poput specijalnih zaprežnih kola (sa ful opremom) pogodnih za prevoz stajskog đubreta, kompletnog alata za obavljanje individualne poljoprivredne proizvodnje, a poklanjali su mu i jedan poseban valjak koji služi za valjanje gluposti... Ništa, kažu, nije moglo prelomiti čvrsta stajališta hrabrog Drage Kalabića. Dokaz za to je i što u Skupštini RS, za razliku od svog partijskog kolege Jovana Hadži-Mitrovića, nije glasao za Vladu RS

Slušni centar Medicinske elektronike
Medicinska elektronika ima status " Simensovog " autorizovanog partnera. Ovaj status, podrazumijeva se, nije lako ni steći ni zadržati. Sve to govori o kvalitetu usluga koje nude. Istovremeno, ovaj uspjeh predstavlja i obavezu koja neprestano tjera zaposlene u Centru da prate nove tehnologije i koncept rada.
Stručnjaci zaposleni ovdje toga se i drže. Ideja vodilja im je da se na jednom mjestu u vrlo kratkom vremenu – za dva do tri sata – pacijentu pruži kompletna usluga

Slučaj falsifikovanih novčanica na području CJB Bijeljina
Obično se radi o mlađim ljudima, "lakim" na jeziku, šarmantnim, koji nisu sa područja Bijeljine. Nakon puštanja "lažnjaka", brzo bježe i mijenjaju sredinu. Rijetki su "domaći" rasturači. Sa sobom obično nose jednu do dvije novčanice, krupnijih apoena. Kupuju skuplju robu ili stoku na pijacama, često ne pitajući za cijenu. Interesuje ih kusur koji dobiju za falsifikat, ali i roba koju kasnije preprodaju. Kvalitetnije falsifikovane novčanice puštaju u promet u bankama u kombinaciji sa lažnom ispravom. Biraju se filijale po selima i udaljenim mjestima. Obično u večernjim satima, kada je slabija vidljivost, i u dane vikenda, kada je manja gužva i manje policije. U radnjama se obično žure da što prije odu, jer "baš ih neko čeka" ili su auto "pogrešno parkirali"

Sud rješava probleme radnika »Kurjaka« iz Bijeljine
Novakovićeva je ogorčena na činjenicu da je novi većinski vlasnik Vlatko Jevtić, nakon odluke Osnovnog suda donesene na pripremnom ročištu u prošli četvrtak da radnici potpišu ovlaštenja za zastupanje do srijede 2. marta, zabranio izlazak radnicima u radno vrijeme iako zna da sudska pisarnica radi od sedam do petnaest časova. Kada su radnici i sindikat odlučili da plate izlazak sudskog službenika do "Kurjaka", Jevtić je zabranio njegov ulazak u krug fabrike. "Sud je iznad bilo kog organa i bilo kog poslodavca u državi i ja ću na sljedećem ročištu obavijestiti sud o pokušaju poslodavca da spriječi radnike u ispunjavanju obaveze koju je naložio u cilju da smanji broj tužilaca "

Zapisi o Crnoj Gori, Staroj Hercegovini i Srbiji (arhimandrita Nićifora Dučića)
Pošto je zadatak Dobrovoljačkog kora po općem vojničkom rasporedu đenerala Zaha da osvoji tursku kulu i šanac na Vasiljevićima; Naređujem: Potporučnik Simo Petrović s III bataljonom da zauzme poziciju, moje lijevo krilo, u šumi sproću kule iznad potoka (Divlja rijeka), koji odvaja šumu od humke i kule. Poručnik Andrija Filipović s II bataljonom da zauzme poziciju u šumi iznad potoka sproću kule do III bataljona. Poručnik Dimitrije Kovačević s I bataljonom da zauzme poziciju u šumi iznad ravnice do Radeškovine, moje desno krilo. Merzerska baterija i dva topa šabačke lake baterije, koji su stavljeni u ovom boju pod moju komandu, da se postave na rebru planine sproću kule između III i II bataljona. Po voda pionira Dobrovoljačkoga kora kod baterija

Otvoreno pismo
Banjalučki univerzitet vrvi od lažnih magistara, doktora, vanrednih i redovnih profesora i akademika
Udruženje prosvjetnih i naučnih radnika
Republike Srpske
Banjaluka

Suđenje za zločine na mjestu zločina
O no što mi se u ovom trenutku čini najbitnijim jeste činjenica da je Sud BiH smješten u bivšem koncentracionom logoru u koji su zatvarani nedužni Srbi. I pored svega, kakve li ironije – da se u tom prostoru smjesti Su d BiH , koji treba da sudi počiniocima ratnih zločina – u ime srpske strane (???) svoju saglasnost i svoj potpis dao je nesrećni Dragan Mikerević, tadašnji predsjedavajući Savjeta ministara BiH!?
Takav potez nekadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, zatim bivšeg predsjednika Vlade RS – i, daj Bože, da u svim budućim vremenima u političkom i javnom životu BiH Dragan Mikerević bude bivši – najveća je izdaja i sramota za srpski narod. Koliku štetu i koliku uvredu je svojim suludim i samovoljnim odlukama srpskom narodu nanio Dragan Mikerević, tek će se u budućnosti vidjeti, pa i drastično osjetiti

Afere
Pod brojem pod kojim je u sudski registar upisana firma "Brčko farm", već ranije je upisana sasvim druga firma, koja sa Đokićevom nema nikakve veze. Očito je da se radi o duplim dokumentima i da je Đokić svesno preko nekog iz bijeljinskog suda sredio da mu se izda rešenje pod brojem neke druge firme da bi u određenom trenutku mogao da negira da je "Brčko farm" njegovo preduzeće i tako da prikrije kriminal koji je nameravao učiniti.
Međutim, Patriot je došao i do rešenja koje je izdato Đokiću i iz kojeg se jasno vidi da je on u frirmi "Brčko farm", zajedno sa Goranom Penavićem iz Loznice i Tihomirom Veselinovićem iz Lešnice, "ovlašteno lice bez ograničenja". Ovo je nedvosmislena potvrda da je Đokić vlasnik i ovlašteno lice i firme "Intermarket" i firme "Brčko farm", koje se nalaze na istoj adresi u Brčkom, s tim što je ova druga fantomska firma, preko koje je Đokić pljačkao i otimao

Beograd kooperativan u odnosima sa Haškim tribunalom
Utisak je da je posle ovakavih poteza vlada Vojislava Koštunice dobila šansu za predah posle snažnog pritiska zapadnih vlada da se odmah pohapse osumnjičeni. Naravno, ovaj tajm aut neće trajati nedeljama jer tradicionalni srpski neprijatelji u delu EU američke i administracije govore da jedino Mladićevo i Karadžićevo hapšenje "mogu značiti suštinski napredak u približavanju evroatlantskim integracijama"

U Vojvodini sve češći izlivi međunacionalne netrpeljivosti
Dok u bioskopskim salama Bačke i Banata mladi crnokošuljaši mađarskog pokreta "64 županije" skandiraju "Dole Trijanon" i pale srpsku zastavu, srpski ekstremni desničari dele antisemitske brošure po Novom Sadu i tvrde da su "za sve krivi Jevreji"

Obrenovići iz Seljana kod Rogatice proslavili 60 godina braka
Kod škole u Prelovu bila je neka česma. Odmah ispod škole. Čujem da i danas ima. Bila je tu na česmi Stoja i još nekoliko druga, sipale su vodu. Imao sam tu još dvije djevojke sa kojima sam pomalo ašikovao. One su bile ljubomorne jedna na drugu. Uzmem ja onu puščurinu, da izvineš, i sjednem na put pa je prebacujem iz ruke u ruku. "Ma izvinite, vas dvije, ovo nam je sad nova prija došla. Moram ja malo i nju razgovoriti", kažem ovim dvjema. Nekoliko večeri sam tako dolazio. Snaha mi, od brata koji je ranije poginuo u četnicima, trebalo je da se uda u Štavanj. Moje je bilo da se ženim jer smo ostali bez ženske ruke u kući. Pričam ja tako svom ocu, a on mi kaže: "Ako bude nalik imalo na oca, biće dobra. Znam ja nju. " Tako je to i bilo, i ja nju prevedem

Diplomatija u službi šovinizma
I poslije oštre reakcije ministra inostranih poslova BiH u ostavci Mladena Ivanića sa sajta Bh. ambasade u Švedskoj još uvijek nisu skinute šovinističke laži i uvrede na račun konstitutivnih naroda u BiH – prvenstveno Srba.

Tzv. Dan nezavisnosti bio početak krvavog rataU Federaciji Bosne i Hercegovine 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hecegovine. Dvadeset devetog februara i 1. marta 1992. godine održan je referendum na kojem je trebalo da se stanovnici tadašnje




 












Nema komentara:

Objavi komentar